Ciroza hepatică, boala ascunsă şi greu de tratat
Sursa de Sănătate logo

Sursa foto: Medical News Today

Sursa foto: Medical News Today
Boli şi afecţiuni

1392 vizite

13-02-2020

0 comentarii

Ciroza hepatică, boala ascunsă şi greu de tratat

Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ

Bolile ficatului sunt grave şi pot pune în pericol viaţa pacientului. Ciroza hepatică este o afecţiune extrem de severă şi dificil de tratat. Ţesutul fibrotic înlocuieşte ţesutul hepatic sănătos şi îl împiedică să funcţioneze la parametri normali.

Deşi boala apare după mulţi ani de inflamare a ţesutului hepatic din cauză că simptomele sunt aproape inexistente „Cirozele hepatice înseamnă practic fibrozarea şi stricarea arhitecturii ficatului, iar în timp se poate ajunge chiar şi la ascită. Boala debutează cu dureri în ipohondul drept, oboselă, creşterea splinei, cu splenomegalie, anemie, creştere de transaminaze etc. Ca şi complicaţie ulterioară, apar varicele esofagiene, dar cea mai redutabilă complicaţie a cirozei hepatice este probabil hemoragia digestivă”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Sirma Tomoş, medic specialist Boli Interne.

Ţesutul fibrotic poate bloca chiar şi circulaţia sangvină dinspre intestine spre ficat, determinând astfel creşterea presiunii în sistemul venos portal. Această complicaţie, numită şi hipertensiune poartală, poate duce la acumularea lichidului ascitic în cavitatea abdominală, precum şi sângerarea vaselor lărgite din tractul digestiv şi alte complicaţii serioase.

Cum apare ciroza hepatică?

Apariţia cirozei hepatice poate avea la bază multe cauze. Deşi numeroşi pacienţi suferă de ciroză hepatică fără a se cunoaşte cu exactitate cauza, de cele mai multe ori aceasta este provocată de consumul excesiv de băuturi alcoolice, pentru o perioadă lungă de timp. Există însă şi situaţii în care boala apare ca urmare a unor infecţii cu virusurile hepatitice B sau C.

De asemenea, ciroza hepatică poate fi secundară hepatitelor cronice virale, hepatitelor toxice, dar şi hepatitelor post-tratament TBC. „Ca şi tratament, pacienţilor li se recomandă administrarea de Ursofalk, diuretice economizatoare de potasiu, în special, trofice hepatice. Oricum, ei trebuie să ştie că, în ultimă instanţă, se poate ajunge la paracenteză hepatică, deci scad sodiul şi potasiul la aceşti pacienţi şi desigur, apar mult mai frecvent calculii biliari”, a subliniat dr. Tomoş.

Simptome care o trădează

De foarte multe ori, pacienţii pot avea boala hepatică avansată, fără a manifesta nicio simptomatologie sau doar descriu o stare de oboseală accentuată. Alteori, însă, ei se prezintă la medic pentru edeme (acumularea de lichid la nivelul ţesutului subcutanat de la membrele inferioare), creşterea de volum a abdomenului prin lichid de ascită sau icter (coloraţie galbenă a tegumentelor şi mucoaselor).

În cazurile avansate, prezentarea este direct cu encefalopatie hepatică, stare de irascibilitate, tremor, somnolenţă, hemoragie digestivă.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661406 vizite | 57219 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

49701 vizite | 9121 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17551 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431360 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001493 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671642 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661406 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577688 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.