Combaterea pneumoniei se realizează printr-un test simplu
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1910 vizite

02-11-2015

0 comentarii

Combaterea pneumoniei se realizează printr-un test simplu

Articol publicat de Andreea Năstase

La nivel mondial, aproape 3 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza pneumoniei, susţin medicii. Povara acestei afecţiuni cade nu doar pe umerii pacientului afectat, ci şi pe cei ai familiei, din cauza faptului că un astfel de bolnav are nevoie de îngrijiri suplimentare la domiciliu. Se estimează că 50% din cazurile de îmbolnăvire sunt provocate de bacteriile HIB şi pneumococ, afecţiuni ce pot fi prevenite prin vaccinare.

Cel mai bun mod de a afla dacă aveţi BPOC este efectuarea unui test al funcţiei pulmonare numit spirometrie.

„Orice persoană cu risc pentru BPOC ar trebui să facă un test de spirometrie. Aceasta înseamnă orice persoană care are peste 40 de ani, are o istorie de expunere la factori de risc BPOC, cum ar fi fumul de tutun, praf şi fum întâlnite la locul de muncă şi are simptome de BPOC, cum ar fi o tuse cronică, elimi-narea de spută sau mucus timp de mai multe zile şi senzaţie de lipsă de aer.

BPOC este sub-diagnosticată, cu studii recente care indică faptul că 25-50% din persoanele cu BPOC clinic semnificativ nu ştiu că au boala. În plus, primele etape ale BPOC sunt adesea nerecunoscute. Acest lucru se datorează faptului că dezvoltarea de simptome tinde să fie lentă, iar pacienţii ar putea accepta o tuse cronică sau respiraţie scurtată ca o parte normală a procesului de îmbătrânire sau ca o consecinţă aşteptată a fumatului. Un test de spirometrie poate identifica BPOC în fază incipientă, înainte ca simptomele să devină supărătoare şi, astfel, înainte ca pacienţii să consulte medicul, din cauza problemelor respiratorii.

Cu cât BPOC este detectată mai devreme, cu atât tratamentul va fi mai eficient pentru a încetini sau preveni deteriorarea în continuare a funcţiei pulmonare”, explică dr. Elena Danteş, medic primar pneumolog.

Taguri articol: sfatul medicului boli şi afecţiuni pneumologie elena dantes

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660619 vizite | 32407 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

8662 vizite | 1249 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

10150 vizite | 1092 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429324 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000223 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671457 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660619 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577350 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.