Comoția cerebrală. Simptome şi tratament
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

837 vizite

13-05-2019

0 comentarii

Comoția cerebrală. Simptome şi tratament

Traumatismele reprezintă cea mai importantă cauză de deces la copii, adolescenți şi adulți tineri, majoritatea accidentelor rutiere sau sportive şi a căderilor de la înălțime pot determina comoție cerebrală.

Comoția cerebrală este un sindrom survenit după o lovitură puternică în zona capului, care se manifestă prin alterarea funcțiilor cerebrale sau pierderea temporară a conștiinței, specifică csid.ro.

De cele mai multe ori, persoanele afectate nu își amintesc ce s-a întâmplat în momentele de dinainte şi de după lovitură şi pot fi confuze. De asemenea, memoria, reflexele, echilibrul şi comportamentul pot fi alterate. În cazul copiilor în special, comoția cerebrală este foarte periculoasă, deoarece poate cauza tulburări de creștere, epilepsie şi alte complicații severe. De aceea, este important să recunoaștem simptomele acestei afecțiuni şi să ne adresăm medicului dacă ceva pare în neregulă.

Cele mai des întâlnite manifestări ale comoției cerebrale sunt tulburările de memorie, confuzia, lentoarea în gândire, amețeala, vederea dublă sau încețoșată, greață şi vărsături, sensibilitate la lumină sau la zgomote, tulburări de echilibru, reflexe încetinite, dureri de cap care persistă, iritabilitate, pierderea mirosului sau a gustului, mișcări anormale ale ochilor, hemoragie nazală sau otoree, pierderea temporară a conștiinței.

XXX

Tratamentul comoției cerebrale depinde în primul rând de gravitatea simptomelor. Pentru ameliorarea durerilor de cap, medicul poate recomanda administrarea de acetaminofen, iar alte analgezice, precum ibuprofenul sau aspirina, sunt contraindicate, deoarece cresc riscul de hemoragie. De asemenea, pot fi administrate antiemetice sau medicamente pentru ameliorarea senzației de vertij, simptome specifice ale comoției cerebrale.

Dacă traumatismul cranian a dus la apariţia unui cucui, se recomandă aplicarea unei pungi cu gheață pe acesta, care poate reduce inflamația şi durerea. În al doilea rând, se recomandă repaus la pat, evitarea efortului fizic şi conducerea autovehiculelor sau mersul pe bicicletă în primele 24 de ore de la producerea incidentului sau chiar mai mult, dacă simptomele persistă. De asemenea, este indicată limitarea activităților care presupun concentrare, cum ar fi cititul, privitul la TV, jocurile pe calculator.

Madlena CĂLUGĂREANU

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660357 vizite | 19075 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7713 vizite | 762 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9145 vizite | 653 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429176 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000164 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671440 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660357 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577342 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.