Complicaţiile terifiante ale infecţiilor ORL: cazurile severe pot duce la meningită şi pierderi oculare
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

3842 vizite

26-03-2016

0 comentarii

Complicaţiile terifiante ale infecţiilor ORL: cazurile severe pot duce la meningită şi pierderi oculare

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Medicii specialişti ORL, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, au participat zilele trecute la un curs de instruire, privind aparatura modernă din acest domeniu. Cursul s-a desfăşuratpe parcursul a două zile. Prima etapă a acestuiaa fost informativă, iar a doua etapă cares-a desfăşurat vineri, 25 martie, a fost practică,medicii având ocazia să opereze pacienţidin cadrul spitalului, cu tehnologie performantă.

Această aparatură a fost pusă la dispoziţie de o echipă de medici specialişti ORL de la Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Cervico-facială „Dorin Hociotă”, din Bucureşti, în frunte cu şeful secţiei ORL, conf. dr. Viorel Zainea.
Tema cursului a fost „Patologia Chirurgicală Rinosinusală”.

„Acest curs face parte dintr-un program mai amplu, vor mai fi încă două astfel de întruniri pealte teme ale patologiei ORL. Joi, am făcut intervenţiile chirurgicale, iar ieri a fost partea teoretică. Domnul doctor, îm-preună cu echipa cu care a venit, a adus aparatură de ultimă oră. Noi avem o aparatură de bază, endoscopică, cu care facem, practic, aceleaşi intervenţii, dar aici este vorba de o altă dotare şi vrem să vedem cum acţionează şi care sunt avantajele. Aceste întâlniri sunt bine venite, pentru că facem un schimb de experienţă. Trebuie să fim informaţi tot timpul, medicina merge înainte, nu trebuie să stăm izolaţi”, a declaratdr. Dănuţ Dincă, şeful secţiei ORL din Spitalul Judeţean Constanţa.

„Această afecţiunepune viaţa în pericol“

Aparatura performantă permite examinarea în detaliu a nasului, faringelui, laringelui etc., iar intervenţia durează între 30 de minute şi 3 ore în funcţie de stadiul afecţiunii. Dacă polipii sunt infectaţi şi distrug oasele craniului, complicaţiile sunt uneori terifiante, mărturisesc specialiştii. Rinosinu-zita virală apare o dată cu infecţia cu bacterii, de tip streptococ sau stafilococ, iar netratată duce la meningită.

„Această afecţiune pune viaţa în pericol şi lasă sechele. Sinuzita nediag-nosticată poate duce până la pierderea ochiului, prin mişcarea puroiului spre orbită, sau la meningită”, spun specialiştii. Obiectivul cursului, referitor la tehnicile de video-chirurgie endoscopică, este de a aduce informaţia şi aplicaţia tehnologică chirurgicală actuală, europeană, la Spitalul Judeţean din Constanţa, pentru ca medicii chirurgi să aibă o instrucţie adecvată, în raport cu tehnologia şi informaţia europeană.
Medicii s-au organizat în echipe integrate, făcând apel la noua tehnologie de chirurgie endoscopică rinosinusală, pentru a face operaţii demonstrative câtorva pacienţi din judeţ.

„Bolile operate sunt rinosinuzite complicate, cu o po-lipoză nazală care tinde să afecteze ochiul şi zona craniului, complicaţii care sunt întotdeauna posibile la acest tip de patologie. Operaţiile se fac sub controlul monitorului, cu optici speciale în aşa fel încât chirurgul poate controla imaginea din nasul şi sinusurile pacientului, sub un ecran şi înlătură cu instrumentarul specific, leziunile”, a declarat conf. dr. Viorel Zainea.

Educaţia pentru sănătate şi prezentarea precoce la medic ajută pacienţii, pentru că ajung la doctor în stadiul incipient al bolii şi beneficiază de proceduri care durează mai puţin, de o recuperare mai rapidă şi de o spitalizare mai scurtă.„Această patologie, dar şi progresul tehnologic impun o instruire continuă a medi-cilor, ceea ce marchează viaţa unui chirurg. Bolile nu s-au schimbat foarte mult, s-a schimbat mediul în care medicii lucrează, adaugă specialistul.

Tinerii acordă valoare sănătăţii

Pentru generaţia tânără s-a schimbat în bine noţiunea de educaţie sanitară. Statisticile arată că, tinerii vin mai devreme la doctor, iar sănătatea tinde să devină prioritară pentru aceştia, o constatare îmbucurătoare pentru medici.
Pe de altă parte, la generaţiile peste 60 de ani se constată o amânare a momentului prezentării la medic, iar specialiştii sunt nevoiţi să aplice intervenţii chirurgicale mult mai complexe, iar rezultatul nu este întotdeauna cel aşteptat.
Aparatura de ultimă generaţie este extrem de costisitoare, dar medicii constănţeni promit să achiziţioneze aparatură performantă, dar accesibilă ca preţ, la începutul lunii mai, a anului curent.

„În urmă cu 3 ani, aceste operaţii se efectuau clasic cu un instrumentar învechit acum. De când beneficiem de acest aparat, am reuşit să facem destule intervenţii, cu rezultate foarte bune în pro-porţie de 90%. Suntem în curs de achiziţie, în luna mai, a două aparate de videodiagnostic.Aparatura colegilor noştri e greu de achiziţionat, deoarece costul este de ordinul zecilor de mii de euro. Un fibroscop costă în jur de 20 de mii euro”, mai spune dr. Dănuţ Dincă.

Suferinzii sunt sfătuiţi de specialişti să se prezinte cât mai devreme la medic dacă suferă de rinoree repetată şi obstrucţie nazală prelungită, pentru că, în contextul unor viroze sau alergii, aceste simptome pot duce la complicaţii severe.

Taguri articol: sfatul medicului ORL infecţii meningita raceala si gripa

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659399 vizite | 16352 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7567 vizite | 647 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8997 vizite | 554 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429126 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659399 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.