Concediul medical în cazul unei sarcini normale sau a unei sarcini cu risc
Sursa de Sănătate logo
Ştiri medicale

4219 vizite

13-03-2017

0 comentarii

Concediul medical în cazul unei sarcini normale sau a unei sarcini cu risc

În viaţa unei femei, sarcina reprezintă o stare fiziologică. Durata normală a sarcinii este de aproximativ 280 zile, adică maxim 42 săptămâni, repartizate în 3 trimestre, termenul de naştere fiind între 38 şi 42 săptămâni de gestaţie. Potrivit normelor în vigoare, se consideră avort terminarea sarcinii înainte de 24 săptămâni şi naştere prematură între 24 şi 37 săptămâni de gestaţie.

În ceea ce priveşte concediul medical, în cazul unei sarcini care decurge fiziologic, concediul prenatal se acordă de către medicul de familie, la 30 săptămâni de gestaţie, aşa cum ar fi şi recomandat.

„În momentul în care apar probleme pe perioada sarcinii, indiferent de vârsta acesteia, precum simptome ca: dureri pelvine, dureri pelvi-abdominale, dureri lombare, pierderi de sânge pe cale vaginală, pierderi de lichid amniotic, contracţii uterine dureroase, modificarea mişcărilor active fetale etc., gravida trebuie să se adreseze, de urgenţă, medicului obstetrician, care, după examinare, decide internarea de urgenţă şi/sau concediu medical la externare”, a declarat as. univ. drd. Roxana-Cleopatra Penciu, Centrul medical Iowemed.

Principala recomandare este ca gravida să fie luată în evidenţă din primul trimestru de sarcină, de către medicul obstetrician şi medicul de familie, pentru a putea fi identificaţi eventualii factori de risc şi încadrată într-o grupă de risc, dacă este cazul.

„În eventualitatea în care medicul specialist recomandă, de comun acord cu medicul de medicina muncii, al unităţii angajatoare, se poate elibera concediul pentru sarcină cu risc, înainte de 30 săptămâni de gestaţie. Această recomandare de dispensarizare precoce este esenţială pentru evoluţia sarcinii, pentru a putea interveni prompt în rezolvarea eventualei simptomatologii, scăzând totodată şi procentul de naşteri premature care este în continuă creştere, din cauza dispensarizării deficitare. Totdată, nu trebuie să omitem faptul că sarcina şi perioada de lăuzie beneficiază de asistenţă medicala gratuită, de urgenţă, indiferent de statutul de asigurat sau nu al gravidei”, explică medicul.

Pentru detalii, apelaţi numărul de telefon 0241.962.

Taguri articol: stiri medicale sarcina concediu medical

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660404 vizite | 21298 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7830 vizite | 828 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9279 vizite | 717 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429219 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000175 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671446 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660404 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.