Conjunctivita, o afecţiune extrem de contagioasă
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

16006 vizite

27-11-2015

1 comentariu

Conjunctivita, o afecţiune extrem de contagioasă

Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir

Conjunctivita este una dintre cele mai frecvente afecţiuni oculare. Aceasta constă îninflamareamembranei conjunctive, un ţesut subţire şi transparent care acoperă partea albă a ochiului şi căptuşeşte interiorul pleoapei.

Cauzele conjunctivitei sunt multiple

Conjunctivita poate fi provocată de virusuri, bacterii, dar şi de factori iritanţi precum şampoane, praf, fum sau clorul din piscine. De asemenea, alergiile la praf, polen sau cele care îiafectează pe cei care poartă lentile de contact pot declanşa conjunctivita.

Dacă este provocată de bacterii şi virusuri, infecţia se poate răspândi foarte repede de la o persoană la alta.

Totuşi, conjunctivita nu este o problemă gravă de sănătate dacă este diagnosticată din timp. În cazul nou-născuţilor, ar trebui consultat medicul imediat deoarece poate ameninţa vederea bebeluşului.

Tipuri de conjunctivită şi mod de manifestare

În funcţie de cauze, conjunctivita este de mai multe tipuri.

„Cea mai frecventă este conjunctivita bacteriană care se manifestă cu lăcrimare, secreţii conjunctivale care duc până la lipirea genelor. Mai există conjunctivite virale, alergice, iar tratamentul este diferit pentru fiecare fel”, declară prof. univ. dr. Denislam Dogan, medic primar oftalmologie.

Simptomele conjunctivitei sunt diferite, în funcţie de cauza inflamaţiei, însă ele pot include roşeaţă în albul ochiului sau pe pleoapa interioară, lăcrimare excesivă, scurgere groasă şi galbenă care se usucă şi se întăreşte pe gene, mai ales în timpul somnului. Ochii pot prezenta şi scurgeri albe, mâncărimi, senzaţia de arsură sau sensibilitate crescută la lumină. De asemenea, vederea poate deveni înceţoşată.

Prezentaţi-vă la specialistul oftalmolog dacă aveţi unul dintre simptomele de conjunctivită. Medicul vă va examina ochii şi ar putea lua o probă din lichidul de pe pleoape pentru a fi analizată în laborator. Bacteriile şi virusurile cauzatoare de conjunctivită, inclusiv cele care provoacă boli cu transmitere sexuală, pot fi apoi identificate şi tratate corespunzător.

Tratamentul conjunctivitei depinde de cauza acesteia

Dacă este provocată de o bacterie, conjunctivita se tratează cu antibiotice sub forma unor picături de ochi, unguente sau pastile.

Picăturile sau unguentele de ochi trebuie aplicate pe interiorul pleoapei de trei până la patru ori pe zi, timp de cinci zile. Totuşi, prof. univ. dr. Denislam Dogan ne atenţionează cătratamentul cu unguent este greşit pentru că secreţiile conjunctivale trebuie eliminate, iar unguentul nu ajută deloc în acest sens”.

De obicei, pastilele se administrează timp de câteva zile, după cum prescrie medicul. Simptomele infecţiei ar trebui să se amelioreze într-o săptămână. Luaţi medicamentele aşa cum v-a recomandat medicul, chiar dacă simptomele au dispărut.

În ceea ce priveşte conjunctivita virală, aceasta „apare de obicei în perioada virozelor”, precizează prof. univ. dr. Denislam Dogan. La fel ca orice viroză, conjunctivita virală trebuie să-şi urmeze cursul; de obicei, durează patru-şapte zile. Aceasta poate fi foarte contagioasă. De aceea, este recomandat să evitaţi contactul cu alte persoane.

Puteţi trata conjunctivita cauzată de către o substanţă iritantă clătindu-vă ochii cu apă timp de cinci minute. Starea ochilor s-ar putea îmbunătăţi în patru ore. Dacă afecţiunea este provocată de un material acid sau alcalin, spre exemplu, de un înălbitor, clătiţi imediat ochii cu multă apă şi apelaţi de urgenţă la un medic.

Conjunctivita alergică ar trebui să se vindece odată ce alergia este tratată şi alergenul, îndepărtat. Consultaţi medicul dacă afecţiunea este legată de o alergie.

Apa şi săpunul, principalii aliaţi în prevenirea răspândirii infecţiei

Dacă aveţi conjunctivită, în primul rând, nu atingeţi ochiul infectat, spălaţi-vă mâinile cu săpun şi apă caldă cât mai des. Curăţaţi orice scurgere a ochilor de câteva ori pe zi folosind vată sau un prosop de hârtie, apoi aruncaţi-le la coş şi spălaţi-vă bine pe mâini cu apă şi săpun.

„Boala este foarte contagioasă. Am avut cazuri când toată familia a făcut conjunctivită. Este foarte important ca în timpul epidemiilor să ne spălăm pe mâini frecvent cu apă şi săpun”, ne atenţionează medicul specialist.

De asemenea, spălaţi aşternuturile de pat, feţele de pernă şi prosoapele cu apă fierbinte şi detergent.

Evitaţi folosirea machiajului de ochi şi, foarte important, nu-l oferiţi altcuiva. Purtaţi ochelari de vedere în locul lentilelor de contact şi în niciun caz nu purtaţi lentilele de contact ale altei persoane. De asemenea, nu folosiţi la comun prosoape sau ochelari.

Spălaţi-vă mâinile după ce aplicaţi copilului picăturile de ochi. Dacă cel mic are conjunctivită virală sau bacteriană, acesta nu trebuie să meargă la şcoală până când nu trece perioada contagioasă.

Ce putem face pentru a ameliora simptomele conjunctivitei?

Pentru a scăpa de senzaţia de mâncărime şi arsură a ochilor afectaţi de conjunctivită trebuie să vă protejaţi ochii de praf şi alte substanţe iritante, să evitaţi machiajul şi să nu mai purtaţi lentilele de contact.

Complicaţiile conjunctivitei

De obicei, conjunctivita are o evoluţie autolimitată, fie trece de la sine, fie în urma tratamentului cu antibiotice. Totuşi, dacă nu este tratată corespunzător, conjunctivita poate crea probleme grave.

„Tratamentul trebuie dirijat de către un medic oftalmolog deoarece conjunctivitele prost tratate pot duce la complicaţii. Spre exemplu, dacă infecţia este tratată cu cortizon, pot fi provocate afecţiuni ale corneei”, precizează prof. univ. dr. Denislam Dogan.

De asemenea, anumite forme de conjunctivite – ca cele cauzate de gonoree, chlamydia sau de anumite tulpini ale adenovirusului – se pot agrava şi pot deveni o ameninţare pentru vedere deoarece pot cauza cicatrizarea corneei.

Cum putem evita conjunctivita

Conjunctivita virală este foarte contagioasă. Totuşi, menţinerea unei igiene corespunzătoare, precum spălarea frecventă a mâinilor, ar trebui să minimizeze şansele de transmitere a bolii. Evitaţi să vă atingeţi faţa, din moment ce virusul poate intra în ochi, nas şi gură.

În ceea ce priveşte conjunctivita alergică, evitarea alergenilor şi îngrijirea corespunzătoare a lentilelor de contact pot ajuta la reducere riscului de infectare.

Dacă cineva din familie sau din casă are conjunctivită, aveţi grijă să vă spălaţi mâinile bine. Evitaţi să oferiţi altor persoane prosoape, feţe de pernă sau creioane de ochi.

Taguri articol: boli şi afecţiuni conjunctivita oftalmologie

Comentează aici

1 comentariu

28 noiembrie 2015
sibnet
activitate acasa pe calculator

Sursa banilor e chiar langa tine: un curs GRATUIT, online, pas cu pas, cu cele mai simple si mai clare explicatii! Inveti imediat cum poti sa faci bani! Trebuie doar sa urmezi acest curs de exceptie si inveti garantat, GRATUIT, cum poti sa faci bani! Cand vrei cu seriozitate si tu acest curs online, cere informatii la adresa de email: [email protected]

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660452 vizite | 23516 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7966 vizite | 893 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9403 vizite | 777 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429234 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000186 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671450 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660452 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.