Conjunctivita şi factorii de risc
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

2368 vizite

03-03-2016

0 comentarii

Conjunctivita şi factorii de risc

Conjunctivita este o afecţiune infla-matoare, natura cauzei fiind diferită: bacteriană, virală, alergică, factorii iritanţi, iar la nou-născuţi poate fi cauzată de un canal lacrimal deschis. Conjunctivita repre-zintă inflamaţia membranei conjunctive care căptuşeşte globul ocular şi pleoapele. Membrana conjunctivă este subţire, transparentă, cu rolul de a proteja şi de a păstra umiditatea ochiului. Conjuncti-vitele sunt cauzate de infecţii cu virusuri, infecţii cu bacterii, alergeni, dar şi de factori iritanţi precum clorul folosit pentru tratarea apei din bazine, fumul de ţigară sau noxe industriale.
Printre simptomele pe care le prezintă conjunctivita se numără senzaţia de corp străin, de arsură sau prurit, de nisip în ochi, lăcrimare, ochi înroşiţi, congestie, secreţie alb-gălbuie, care apare în special în sacul conjunctiv şi uneori determină lipirea genelor. Conjunctivita se poate contacta din piscinele şi ştrandurile neigienizate corespunzător, colectivităţile de copii, folosirea în comun a lentilelor de contact, a prosoapelor, a produselor cosmetice pentru machiaj, ori prin expunerea la poluanţi atmosferici (fum, praf, gaze industriale).
„Conjunctivita este o boală contagioasă, care se transmite foarte uşor de la o persoană la alta prin contact direct. Dacă aceasta nu este tratată la timp, poate afecta tot globul ocular, iar în cazuri mai grave se poate ajunge la celulită orbitală, o afecţiune foarte gravă. Când boala este contactată, bolnavii trebuie să rămână izolaţi în prima săptămână şi să nu intre în contact cu alte persoane cel puţin 12 zile. La copii trebuie o atenţie mai mare, pentru că aceştia stau în colectivităţi, pun mâinile pe orice şi de regulă acceptă tratamentul mai greu decât un adult”, susţine medicul oftalmolog dr. Eliza Avram.

Taguri articol: boli şi afecţiuni conjunctivita eliza avram

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660421 vizite | 22154 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7896 vizite | 841 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9341 vizite | 730 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429226 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000183 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671447 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660421 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.