Constanţa, ameninţată de cancerul de piele
Sursa de Sănătate logo

nicola1

nicola1
Boli şi afecţiuni

1779 vizite

22-12-2011

0 comentarii

Constanţa, ameninţată de cancerul de piele

Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN
Interviu cu dr. Gheorghe Nicola, şeful Clinicii de Dermato-Venerologie a Spitalului Judeţean
Toată lumea vrea să aibă o piele sănătoasă şi frumoasă. Pentru constănţeni, aceasta este sinonimul unei pieli bronzate, aşa că vara este aşteptată cu nerăbdare. Dar nici prea mult soare nu este bun, atrage atenţia dr. Gheorghe Nicola, medic-şef al Clinicii de Dermato-Venerologie din Spitalul Judeţean Constanţa. Reporter: Trebuie constănţenii să fie precauţi când vine vorba de cancer de piele? Dr. Gheorghe Nicola: Da. Cancerul cutanat are o incidenţă mai ridicată în zonele însorite ale României. Incidenţa cea mai ridicată este în sudul Olteniei, apoi, pe locul secund este judeţul Constanţa, urmat îndeaproape de Tulcea. În aceste zone, cancerul de piele este răspândit; soarele este mai puternic, ziua este mai lungă, iar expunerea la soare, fie de plăcere, la plajă, sau fie profesional, în cazul celor care lucrează în aer liber, este mai mare. De altfel, cancerul cutanat apare mai ales la persoanele care îşi desfăşoară activitatea în aer liber, fără să se protejeze. Este absolut necesar să se poarte pălării cu boruri largi, care să ţină faţa în umbră în permanenţă. Dar nu trebuie omise nici cremele de protecţie. - Leziunile canceroase apar cu predilecţie în zona feţei? - Trebuie subliniat acest aspect: cancerele cutanate apar în special pe zonele descoperite, adică foarte des pe faţă. Apar foarte des pe pleoape, în unghiul intern sau extern al ochiului, pe ureche, la buze, în special la buza inferioară. Adică în zone unde abordarea chirurgicală este dificilă. Dacă ar apărea pe zona fesieră sau pe coapse - apar, dar mai rar - ne-ar permite o abordare chirurgicală mai bună. Avantajul dermatologului, spre deosebire de alţi specialişti, este că vede leziunea. Aceasta este la vedere, ceea ce este şi în favoarea bolnavului. Ar trebui ca el însuşi să se sesizeze şi să vină cât mai devreme la consultaţie. Leziunea canceroasă poate fi recunoscută după formaţiunea tumorală care apare, uşor reliefată, care se ulcerează şi nu se vindecă spontan. În ultima perioadă, descoperim mai multe cazuri, dar în stadii incipiente, ceea ce arată o preocupare a constănţenilor pentru sănătatea lor. Când spun că se prezintă din timp înseamnă, de regulă, după câteva luni de evoluţie a formaţiunii tumorale. Sunt însă şi persoane care se prezintă la medic şi după mai bine de un an.
Taguri articol: stiri medicale boli şi afecţiuni boli de piele cancer cancer de piele

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661385 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

48218 vizite | 8906 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17543 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431293 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001460 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671638 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661385 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577659 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.