Constanţa are nevoie de un spital pentru copii. "E urgenţă maximă!"
Sursa de Sănătate logo
Pediatrie

9053 vizite

04-11-2016

0 comentarii

Constanţa are nevoie de un spital pentru copii. "E urgenţă maximă!"

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Având în vedere numărulde copii bolnavi care ajung mereu la spital, construirea unei unităţi sanitare care să poată trata întreaga paletă de afecţiuni este mai mult decât o necesitate.La ora actuală, suntem singurul judeţ din ţarăcare avem doar un spital mareşi câteva secţii exterioare, care nu mai face faţă populaţiei şi nevoilor acesteia.

„În primul rând, nici construcţia nu este propice tuturor bolnavilor şi nici mari transformări nu se pot face, asta din cauza modului în care a fost conceput ca şi construcţie, cu ani în urmă”, ne-a declarat şeful secţiei Neonatologie, dr. Livica Frăţiman. Medicul a mai spus că este neapărat nevoie de o unitate sanitară în care să fie tratate anumite patologii, mai ales pentru copii.

„Ne-am dori să existe un spital de îngrijire doar a copiilor, pentru că nevoile lor sunt complet diferite de cele ale adulţilor şi nu este tocmai cea mai bună soluţie să-i amestecăm. Noi ne aflăm într-o poziţie mai deosebită, pentru că secţia de Ginecologie este în strânsă legătură cu cea de Pediatrie, deci se pune problema construirii unui spital materno-infantil, aşa cum există în alte judeţe mari şi unde patologia este foarte clar delimitată de relaţia mamă-copil”, a subliniat dr. Frăţiman.

O altă problemă este că, în ultimii doi-trei ani, a crescut nu-mărul copiilor născuţi prematur, care necesită o îngrijire deosebită şi pentru care, cu atât mai mult, ar fi nevoie de un spital doar pentru ei.
Prematurii,înghesuiţi pe secţia de Terapie IntensivăNumai la acest moment, pe secţia de Terapie Intensivă sunt internaţi 18 copii prematuri, foarte mulţi cântărind doar 800 de grame. Ca urmare, pe cele opt locuri de care secţia de Neonatologie dispune, au fost înghesuite 18 suflete.

„S-au montat incubatoare suplimentare, dar, din păcate, nu numai că nu avem incubatoare suficiente, dar şi la capitolul echipamente stăm la fel de prost”, a subliniat medicul.

În acest sens, trebuie tras un semnal de alarmă. Din păcate, gravidele nu prea ţin legătura cu medicul de familie sau cu ginecologii, iar nesupravegherea sarcinii poate duce la o naştere prematură. Apoi, spun cadrele medicale, este vorba despre situaţia socială a familiilor, dar şi îndepărtarea populaţiei de asistenţa medicală structurată. Astfel, femeile nu se duc la medicul de familie pentru a fi luate în evidenţă sau dacăse duc, nu ţin întotdeauna seama de sfaturile acestora. Din fericire, cei mici supravieţuiesc.

Ei stau pe STI o lună şi jumătate şi apoi încă pe atât pe secţie pentru a ajunge la o greutate normală pentru un copil de vârsta lor.

„Nu este deloc uşor să-i îngrijeşti. Toţi au greutate foarte mică şi sunt prematuri cu grad mare de risc, cu probleme de sănătate, îndeosebi respiratorii, asta pentru că plămânul nu este suficient maturat atunci când se nasc”, a mai declarat dr. Frăţiman.

Şi managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), dr. Cătălin Grasa, este de părere că în judeţul Constanţa este nevoie de mai multe spitale, nu doar de unul pentru copii.

„Ca să discutăm de o normalitate în oraşul nostru, este nevoie nu numai de un spital materno-infantil, ci şi de un spital municipal, care să fie imaginea în oglindă a acestuia şi abia după aceea începem să discutăm de un spital universitar, spitale de monospecialitate etc.”, a concluzionat directorul SCJU.

Spital pentru copiiîn curtea SCJUConducerea Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) a precizat că, anul acesta, s-a discutat despre un proiect în care se dorea construcţia unui spital de Pediatrie în curtea SCJU şi unde se dorea internarea mămicilor gravide, iar acolo să aibă acces copiii cu vârsta de până la 16 ani.

„În judeţul Constanţa, sunt necesare mai multe spitale pe specialitate, cum ar fi unul de Pediatrie, de Oncologie, Cardiologie etc. Aici trebuie luate în calcul mai multe aspecte. În primul rând, Constanţa preia şi pacienţii judeţelor limitrofe, ca să nu mai amintim că, în sezonul estival, se dublează efectivul de populaţie. Oricum, autorităţile locale trebuie să aibă iniţiativa unui astfel de proiect”, a precizat şeful DSPJ, Cristina Schipor.


Întrebat despre acest lucru, vice-preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Daniel Learciu, a declarat că, la acest moment, se află în discuţie construcţia a două unităţi sanitare. Este vorba despre un spital de Oncologie, pe spaţiul fostului Spital de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală (SOTRM) Eforie Sud, şi un altul de copii.

„La acest moment, se doreşte construirea unui nou spital specializat în tratarea cancerului. Tocmai de aceea, în luna august, a fost iniţiat un proiect de hotărâre privind aprobarea demarării procedurilor necesare elaborării Studiului de Oportunitate şi a Studiului de fezabilitate pentru crearea unei structuri medicale în domeniul Oncologie în judeţul Constanţa. În ceea ce priveşte Spitalul de Neonatologie, în perioada următoare vom demara toate procedurile necesare pentru studiile de fezabilitate”, ne-a declarat Daniel Learciu.

Taguri articol: clinici şi spitale bebe pediatrie spitalul judetean constanta neonatologie

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661363 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46103 vizite | 8538 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17529 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431241 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001425 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661363 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.