Constănţeanca Yasmin, diagnosticată cu Sindrom Down, licenţiată în psihologie
Sursa de Sănătate logo
Ştiri medicale

3788 vizite

14-04-2016

0 comentarii

Constănţeanca Yasmin, diagnosticată cu Sindrom Down, licenţiată în psihologie

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Yasmin, o tânără absolventă de psihologie, diagnosticată cu Sindrom Down, în vârstă de 26 de ani, a început munca de voluntariat, la Centrul de Autism „Marea Neagră”. Aceasta le-a mărturisit psihologilor că de mult timp îşi doreşte să lucreze în centrul pentru copii cu dizabilităţi, dar nu a avut curaj să îi contacteze. Motorul care a impulsionat-o tot timpul a fost mama sa care a şi contactat coordonatorii centrului şi le-a comunicat dorinţa fetei de a începe voluntariatul.


„Un copil cu Sindrom Down trebuie să muncească enorm pentru a putea să obţină rezultatele pe care le obţine un copil tipic. În România, sunt doar câteva cazuri de copii ce au reuşit o asemenea performanţă, să termine studii superioare şi să obţină o diplomă de licenţă.Integrarea unui copil cu nevoi speciale în învăţământul de masă este de multe ori o utopie, statul român le rezervă doar şcoli speciale şi evită să le dea şansa la o integrare alături de ceilalţi copii”, mărturiseşte Adrian Gemănaru, psiholog.


Într-o societate în care copiii cu dizabilităţi au mult de suferit, Yasmin a reuşit să învingă prejudecăţile, iar acum este terapeut psiholog junior la Centrul de Autism, pentru a-i ajuta la rândul său, pe copiii cu dificultăţi.


„Când am întrebat-o de ce îşi doreşte să facă parte din echipa noastră, răspunsul ei a fost emoţionant. Mi-a mărturisit că de multe luni a dorit să încerce, dar nu a avut curaj, fiind ferm convinsă că nu va fi acceptată. Mama însă a avut rol determinant, a încurajat-o să încerce. A încercat şi a reuşit”, mai spune psihologul.

Taguri articol: stiri medicale sindrom down psihologie Adrian Gemănaru

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655742 vizite | 13366 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7435 vizite | 548 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8847 vizite | 458 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429037 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000139 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671432 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655742 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.