Consumul de alcool, prima cauză a pancreatitei. "Complicaţiile pot duce la deces"
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

3774 vizite

06-12-2016

0 comentarii

Consumul de alcool, prima cauză a pancreatitei. "Complicaţiile pot duce la deces"

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Pancreasul este un organ sensibil, iar diferiţi factori (consumul exagerat de alcool, alimentaţia necorespunzătoare) pot duce la inflamarea acestuia şi la dereglarea serioasă a funcţiilor sale. Pancreasul îndeplineşte mai multe funcţii: secretă insulină şi glucagon, hormoni ce reglează concentraţia sanguină a glucozei, secretă bicarbonat de sodiu, necesar pentru neutralizarea acidului care ajunge din stomac în duoden şi secretă în duoden lichid care conţine enzime digestive.

Inflamaţia pancreasului se numeşte pancreatită, o boală ce afectează foarte mult calitatea vieţii pacienţilor care suferă de această afecţiune. Pancreatita este de două forme: acută şi cronică. Cea acută este destul de răspândită şi are mai multe cauze. Cea mai importantă şi mai frecventă cauză este litiaza biliară (pietre la fiere). A doua cauză este consumul excesiv de alcool, iar apoi, mâncărurile foarte grase.


„La noi în ţară, cea mai răspândită formă este pancreatita alcoolică, dar şi cea de cauză biliară. Ca simptomatologie, cea mai importantă este durerea foarte puternică în etajul abdominal superior, cu iradiere posterioară, însoţită de greaţă şi vărsături. În cazuri foarte grave, se poate ajunge chiar la hipovolemie (diminuarea volumului de sânge, cauzat de o eventuală sângerare) şi deces, dacă nu se instituie măsuri rapide şi dacă pacientul amână prezentarea la medic”, explică dr. Elena Petrovici, medic specialist medicină internă şi gastroenterologie.


În cazul în care boala este cauzată de calculi, poate să apară şi icterul, fiind dat de calculul plecat pe canalul coledoc sau de inflamaţia capului de pancreas şi atunci, pacientul se îngălbeneşte.

Abstinenţa de la alcool, cel mai bun tratament


Pentru a trata această afecţiune, mai întâi, trebuie depistată şi stabilită cauza. Dacă boala este dată de alcool, pacientul nu mai trebuie să consume alcool şi trebuie, de urgenţă, să fie perfuzat. Acesta va primi un tratament de tip antisecretor, ca să fie inhibată secreţia de la nivelul stomacului, plus antiemetice, pentru vărsături.


„În cazul unei pancreatite de cauză litiazică, intervenţia chirurgicală este esenţială, pentru scoaterea colecistului cu pietre, precum şi a pietrelor de pe calea biliară. Se mai poate face un fel de endoscopie: se intră până la nivelul duodenului şi se extrag pietrele de pe canalul coledoc şi astfel, se poate evita o intervenţie chirurgicală imediată. Pacientul poate scoate colecistul cu pietre, ulterior”, adaugă medicul specialist, din cadrul Medstar General Hospital.


Alimentaţia nepotrivită, mai concret, mâncărurile grase, reprezintă încă un factor care determină inflamarea pancreasului, în general, la persoanele care au deja calculi, aşadar, tot litiaza biliară rămâne prima cauză de pancreatită, urmată de alcool. Dacă pacienţii afectaţi continuă să consume alcool, se poate ajunge şi la pancreatită cronică, care se manifestă cu scădere ponderală, scaune diareice şi inapetenţă.

„Aceasta nu prea are rezolvare, decât prin substituţie de enzime digestive şi desigur, abstinenţă de la alcool. Dacă nu sunt respectate indicaţiile, se poate ajunge la complicaţii: abcese hepatice, pseudo-chisturi de pancreas, care pot duce şi la deces”, adaugă dr. Petrovici. Atenţie, în lipsa unor investigaţii de specialitate, pacienţii intră în şoc hipovolemic, o complicaţie gravă, reprezentată de acumularea de sânge şi suc pancreatic în cavitatea abdominală. Astfel, volumul sanguin scade, precum şi presiunea sanguină. În cazul acestei afecţiuni, decesul poate surveni din cauza unei infecţii pancreatice, a insuficienţei renale, pulmonare, cardiace sau din cauza unui pseudo-chist.


Pentru mai multe detalii, programări, investigaţii, consiliere şi tratament, apelaţi numerele de telefon: 0341/174.600, 0725.532.551.

Taguri articol: sfatul medicului chirurg alcool consiliere gastroenterologie medstar general hospital

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655946 vizite | 13535 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7447 vizite | 558 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8854 vizite | 464 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429039 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000140 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671432 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655946 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.