Copii internaţi la Constanţa, infectaţi cu rotavirus în spital. Explozie de infecţii intra-spitaliceşti
Sursa de Sănătate logo
Ştiri medicale

6746 vizite

08-11-2016

0 comentarii

Copii internaţi la Constanţa, infectaţi cu rotavirus în spital. Explozie de infecţii intra-spitaliceşti

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

La ora actuală, toate spitalele din România suferă din cauza infecţiilor intra-spitaliceşti sau nosocomiale. Ce sunt aceste infecţii?

Practic, te internezi în spital cu o boală şi până te externezi, te pricopseşti cu o alta, motiv pentru care mai rămâi internat câteva zile sau săptămâni pentru tratament. Dacă în anii anteriori, în judeţul Constanţa nu aveam atât de multe infecţii noso-comiale sau nu erau declarate ca să dea bine în faţa autorităţilor sanitare, anul acesta situaţia este dezastruoasă: 137 de bolnavi numai în primele trei trimestre ale anului în curs, o cifră de-a dreptul alarmantă.

O situaţie asemănătoare am întâlnit-o doar în urmă cu 11 ani, când am avut 133 de cazuri de infecţii intra-spitaliceşti într-un singur an. Apoi, numărul acestora a început să scadă de la an la an câte puţin, până acum. Cert este că acest tip de infecţii sunt un risc şi pot apărea oricând într-o unitate sanitară, cauzele fiind multiple, dar ţin în mare parte şi de imunitatea pacientului. În Constanţa se poate vorbi despre infecţiile nosocomiale cu stafilococul auriu, Acinetobacter, Klepsiella, diferite infecţii virale etc.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât cele mai multe din infecţiile intra-spitaliceşti au fost înregistrate la copii. Unele s-au înregistrat pe secţia Pediatrie, acolo unde mai mulţi copii au contactat rotavirusul, un virus extrem de periculos care atacă sistemul digestiv şi provoacă enterocolita. În cazul adulţilor, de multe ori, acestea au pornit de la o simplă infecţie de plagă, care a produs germeni, toate operaţiile putând reprezenta nişte porţi de intrare în organism a altor infecţii.

Cazurile suntîntr-o evoluţie continuă


Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Loti Popescu a declarat că microbii din spitale au făcut 126 de victime la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), patru la Spitalul din Man-galia, trei la Spitalul de Pneumoftiziologie, doi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi altele două la Spitalul Municipal Medgidia. În cazul acestor 137 de pacienţi, spi-talizarea lor s-a prelungit cu câteva zile sau săptămâni în plus faţă de cât ar fi fost necesar pentru tratarea afecţiunilor pentru care s-au adresat unităţilor sanitare. Medicii susţin că acestea sunt cauzate de o multi-tudine de factori şi că sunt într-o evoluţie continuă.


Referitor la această situaţie, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) există la ora actuală un compartiment care se ocupă de monitorizarea, urmărirea, depista-rea şi tratarea acestor infecţii, care reprezintă, cu siguranţă, una dintre problemele principale în această unitate sanitară.


„Oriunde în lume, toată lumea se confruntă cu aceste infecţii, care atrag după sine o serie de probleme legate de costurile ridicate în ve-derea asanării focarelor. Din păcate, aceasta este cea mai importantă problemă şi nu este rezolvabilă. Aici vorbim deja despre germeni care nu mai răspund la ambioterapia cla-sică şi atunci eforturile sunt şi fi-nanciare şi de susţinere în timp, ca număr de zile, a bolnavilor inter-naţi, întrucât sunt infecţii multi-rezistente”, ne-a declarat directorul SCJU, dr. Cătălin Grasa.


Managerul spune că acestea nu sunt multe ca număr, dar medicii trebuie să fie mereu în alertă, pentru a scăpa de ele.

„La noi, infecţiile au fost raportate şi nu evitate. Nu se pun sub preş ase-menea lucruri. Spitalul nostru nu a tras chiulul la raportări, pentru că nu este interesul nostru. Oricum, aici, lupta este continuă, pentru că vrem să scăpăm de ele. Tocmai de aceea, am recurs la utilizarea de dezinfectanţi alternativi, schimbaţi la fiecare trei luni de zile şi facem igienizări periodice, tot pentru evitarea infecţiilor. Trebuie, însă, menţionat faptul că infecţiile apar întotdeauna unde există un flux mare de pacienţi, iar unii dintre ei vin deja din alte spitale cu o floră dezvoltată. În plus, aici ne vin mereu multe femei gravide care nu îşi urmăresc sarcina şi se prezintă din start cu flora lor“, a subliniat dr. Grasa.

Taguri articol: stiri medicale femei gravide gravide imunitate microb probleme pediatrie loti popescu enterocolita pneumoftiziologie nosocomiale

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661364 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46152 vizite | 8550 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17531 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431244 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001425 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661364 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.