Copiii au nevoie de poveşti. Cărţile le dezvoltă abilităţile de comunicare
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

955 vizite

23-10-2019

0 comentarii

Copiii au nevoie de poveşti. Cărţile le dezvoltă abilităţile de comunicare

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Poveştile sunt foarte importante pentru dezvoltarea emoţională a copiilor, susţin specialiştii. Totodată, în timp ce părinţii le citesc, ei îşi dezvoltă abilităţile de comunicare, devin mult mai interesaţi de mediul înconjurător şi de tot ce se întâmplă în jurul lor.

În primul rând, valoarea unei poveşti se bazează chiar pe puterea sa de a prezenta într-un mod fantastic - şi în acelaşi timp credibil - întâmplările, cu o limbă unică, în care se împletesc posibilul cu imposibilul şi raţionalul cu iraţionalul. Astfel, o lume infinită se deschide în faţa copilului, un univers de noi cunoştinţe, întâmplări, dar şi sentimente pe care micuţul le are faţă de această lume a poveştilor.

Spre exemplu, lupta prinţului cu dragonul sau a oii cu lupul îl pregăteşte pe copil să facă faţă momentelor viitoare când nu va mai avea protecţia părinţilor. De asemenea, sunt o lecţie de morală. În finalul poveştii, răul pierde întotdeauna, iar în mintea copilului binele şi tot ce este corect se asociază cu succesul şi cu dreptatea.

În majoritatea poveştilor există un personaj care colaborează cu eroul sau cu eroina. Protagoniştii nu-şi pot atinge ţelul singuri, fără sfatul cuiva, oricât de deştepţi, bogaţi sau puternici ar fi. În concluzie, prin intermediul poveştilor, copiii învaţă de mici cât de important este să lucrezi în echipă şi să accepţi ajutorul celorlalţi.

Este important să vorbiţi cu copilul şi despre problemele cu care se confruntă (teamă, lipsa de afecţiune, sentimentul de abandon, moartea, singurătatea). În plus, el trebuie să ştie că poate să păcălească vrăjitoarele rele (care sunt obstacolele neprevăzute), să o învingă pe mama vitregă (care reprezintă partea întunecată a fiecăruia dintre noi) şi să înfrunte creaturile diabolice (care adună toate defectele copilăriei).

De asemenea, animalele, plantele, chiar şi obiectele au viaţă şi putere de decizie. Toate acestea trăiesc după aceleaşi valori ca şi oamenii, dar şi după toate regulile în care copilul are nevoie să creadă la o vârstă atât de fragedă.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660316 vizite | 17564 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7627 vizite | 698 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9067 vizite | 596 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429156 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000162 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660316 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.