Copiii au oreion? Iată ce trebuie să faceţi!
Sursa de Sănătate logo
Pediatrie

1542 vizite

01-02-2018

0 comentarii

Copiii au oreion? Iată ce trebuie să faceţi!

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Infecţia urliană sau oreionul este o boală infecţioasă acută virală, generalizată, mai des întâlnită în rândul şcolarilor şi a adolescenţilor, caracterizată prin afectarea glandelor salivare, pancreasului, sistemului nervos şi gonadelor. Aceasta este cauzată de virusul urlian, copiii infectându-se prin respirarea aerului contaminat, de la persoanele bolnave sau prin contactul direct cu obiectele contaminate cu salivă. Trebuie precizat, însă, că oreionul este mai puţin infecţios decât varicela sau variola.

Mai mult decât atât, simptomele de oreion debutează la 14-24 de zile după infectare. Cei mai mulţi copii dezvoltă frisoane, cefalee, anorexie, stare de rău, în general, şi febră moderată.

Aceste simptome sunt urmate la 12-24 de ore de mărirea în volum a glandelor parotidiene, care este mai pronunţată în ziua a doua şi zilele 5 şi 7 de boală.

Potrivit specialiştilor, tumefierea determină durere la masticaţie şi deglutiţie, mai ales la consumul de băuturi acide, cum ar fi sucurile de fructe. Glandele sunt sensibile la atingere. În acest stadiu temperatura se ridică până la 39,4-40°C şi persistă până la trei zile.

„Numărul mare de persoane cu recidive, după una sau mai multe doze de vaccin antiurlian, pare să se explice mai mult prin scăderea imunităţii din adolescenţă, decât printr-o asimetrie între genotipul sălbatic şi cel vaccinal. De aceea, se impune menţinerea unei acoperiri vaccinale mari cu două doze de ROR, concomitent cu administrarea de rapeluri adolescenţilor şi tinerilor, pentru a preveni scăderea imunităţii şi epidemiile. În plus, trebuie ţinut cont şi de efectul protector al vaccinării faţă de formele clinice severe. Vaccinul ROR este inclus în programele de vaccinare din toate ţările europene, iar eforturile depuse pentru eliminarea rujeolei/rubeolei, aduc indirect beneficii şi pentru prevenirea parotiditei epidemice”, a declarat dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii.

În România, a adăugat medicul, vaccinarea împotriva infecţiei urliene se face din anul 2004, când s-a introdus vaccinarea cu o primă doză de vaccin rubeolă-oreion-rujeolă (ROR) la copiii în vârsta de 12-15 luni. În anul 2005, a fost introdusă vaccinarea cu o a doua doză de vaccin ROR pentru copiii în vârstă de 6-7 ani (clasa I). Din anul 2015, doza a doua de vaccin ROR se administrează la vârsta de cinci ani.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

265554 vizite | 105590 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

238808 vizite | 92519 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

421392 vizite | 48305 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1402692 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

982533 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

659548 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

567899 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

504871 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.