Copiii nu trebuie să mai moară cu zile în saloane infecte! "Ne dorim spital de pediatrie la Constanţa"
Sursa de Sănătate logo
Bebe

1977 vizite

19-03-2016

4 comentarii

Copiii nu trebuie să mai moară cu zile în saloane infecte! "Ne dorim spital de pediatrie la Constanţa"

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Mai mulţi medici din cadrul Spitalului Judeţean „Sfântul Andrei” au participat, vineri, la o dezbatere pe marginea lansării proiectului „Mama şi copilul”, iniţiat de Ministerului Sănătăţii. La dezbatere au mai participat şi secretarul de stat Francisk Iulian Chiriac şi prof. dr. Nicolae Suciu, de la Institutul Naţional de Sănătate al Mamei şi Copilului, care au detaliat principalele repere ale proiectul şi au expus beneficiile acestuia, la nivel de judeţ.
Proiectul strategic care se va derula între anii 2014-2020 are scopul de a aduce beneficii şi de a răspunde la nevoile reale ale mamei şi copilului, punând accentul pe naşterile premature, din perspectiva prevenţiei şi pe gratuitatea analizei de screening prenatal. Conform acestui proiect, toate mamele din ţară vor avea acces la această analiză, screening prenatal, gratuit, de la 1 iunie 2016.
„Îmi doresc să abordez în mod corect acest demers, pornind de la nevoile reale ale pacienţilor. Am făcut deja un prim pas important şi anume acoperirea necesarului de incubatoare. Pentru Judeţul Constanţa sunt alocate 34 de incubatoare pentru copiii născuţi prematur. Ministerul Sănătăţii va acorda o sumă de 7,3 milioane de euro pentru necesarul de incubatoare din toată ţara. Am invitat la această dezbatere medici specialişti pentru a găsi soluţii viabile şi pentru a primi propuneri. Ne dorim să îmbunătăţim sistemul sanitar şi după cum vedem, prin acest demers, rezol-varea problemelor merge spre bine”, a declarat Francisk Iulian Chiriac, secretar de stat.

Înregistrarea gravidelor este obligatorie
Caravana organizată de Ministerul Sănătăţii a deschis şirul dezbaterilor cu Judeţul Constanţa având ca scop colectarea de informaţii şi propuneri, dar şi promovarea Programului „Mama şi copilul”.
Cu toate că analiza de screening prenatal este acum gratuită, specialiştii au menţionat problema prezenţei gravidelor pentru a suporta această analiză. Toate gravidele din judeţ vor trebui să vină la Constanţa pentru a face analiza, iar unele dintre ele pot întâlni dificultăţi, din punct de vedere al transportului, de exemplu. O altă problemă este nivelul scăzut de educare, în acest sens, în special a gravidelor din mediul rural care nu îşi fac nici analizele uzuale recomandate în timpul sarcinii, unele dintre ele ajungând la spital chiar cu puţin timp înainte de a naşte. „Serviciile de sănătate nu-şi vor îndeplini rolul dacă se adresează tratării unei patologii şi nu prevenţiei. Procentul de naşteri premature este mai mare la tinerele sub 18 ani şi la femeile peste 40 de ani. Trebuie să prevenim naşterile premature, pe cât se poate. Toate gravidele trebuie luate în evidenţă, pentru că doar o treime din ele sunt luate în evidenţă la ora actuală. Unele merg la consult de 20 de ori, iar altele o dată sau de două ori pe an, sau chiar deloc. Multe mame nu anticipează prognosticul pentru copilul născut înainte de termen, care este predispus la neadaptare socio-profesională. Acest test este o procedură de anticipare şi prevenţie, atât cât se poate, pentru că unele cazuri nu pot fi influenţate. Trebuie să fim con-ştienţi că prematurii nu au capacitatea viscerală să se adapteze la viaţa extrauterină, uterul mamei este cel mai bun incubator. Trebuie să lucrăm împreună pentru diminuarea numărului de naşteri premature. Suntem pe podiumul european la acest capitol, am trecut de 11% “, precizează dr. Nicolae Suciu, medic primar obstetrică-ginecologie.

„Vrem spital de pediatrie la Constanţa!“
Medicii constănţeni au adus în discuţie şi necesitate de a avea un spital de pediatrie, aici la Constanţa, precum şi multele lipsuri cu care se confruntă secţia de obstetrică-ginecologie a Spitalului Judeţean. Şeful secţiei, dr. Vlad Tica, a subliniat problemele actuale cu care se confruntă maternitatea din Constanţa.
„Era timpul ca sistemul de sănătate să fie resuscitat la nivelul asistenţei spitaliceşti. Ne dorim foarte mult să avem un spital de pediatrie, aici la Constanţa. Proiectul a fost aprobat de Consiliul Judeţean, dar lipseşte finanţarea. Spitalul ar trebui dotat cu personal şi aparatură specifică: ecografe, truse, ventilatoare etc. Pe de altă parte, ar trebui organizat un program de vizitare a maternităţilor, la nivel naţional, anual, pentru a se identifica problemele şi lipsurile cu care se confruntă. Cât despre gravide, acestea trebuie luate în evidenţă în primul trimestru al sarcinii şi trebuie să fie conştiente de riscurile care există, dacă nu sunt monitorizate. Problema cu care se confruntă pacientele gravide este gratuitatea pe care acestea o au, dar nu o au, pentru că plafoanele se termină imediat. Rezolvarea acestor aspecte ar contribui considerabil la realizarea acestui proiect”, mărturiseşte dr. Vlad Tica, şeful secţiei de obstetrică-ginecologie a Spitalului Judeţean Constanţa.

Taguri articol: bebe obstetrică-ginecologie spital program proiect screening

Comentează aici

4 comentarii

19 martie 2016
adevar
adevar

La Constanta primitivi doctorasi traficanti de copii straini ?romani = animale bolnave psihic care sunt asa de prosti si primitivi ca nu lea dus capul sa faca bani decat din straine sechestrate

19 martie 2016
adevar
adevar

Ginecologie constanta o sa sun personal la toate presedentii sa distruga turismul pe litoralul romanesc din cauza ta

19 martie 2016
adevar
adevar

Ce faci ginecologie Constanta ?Nu o sa mai vina turisti la Constanta .Cam multa lume ai necajit.Daca constanteni nu iau masura impotriva ta chiar nu o sa aiba nici un turist

19 martie 2016
adevar
adevar

Din cauza genecologie Constanta sfatuim toti straini sa evite litoralul romanesc . la munte in Romania da se poate turism dar la marea romana unde unde straine nau nici un drept la nimic chiar nu se merita vizitat

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660318 vizite | 17615 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7627 vizite | 698 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9070 vizite | 599 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429156 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000162 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660318 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.