Copilul a intrat în colectivitate? Mare atenție la diareea cu rotavirus!
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

975 vizite

13-09-2018

0 comentarii

Copilul a intrat în colectivitate? Mare atenție la diareea cu rotavirus!

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Pentru că a început școala, foarte mulți părinți sunt îngrijorați de bolile cu care ar putea veni acasă copiii de la școală ori de la grădiniță. Una dintre afecțiunile cu care medicii se confruntă la scurt timp de la intrarea în colectivitate a celor mici este de diareea cu rotavirus.

„Această afecțiune este una dintre cele mai contagioase boli umane. Există dovezi că un număr extrem de mic de particule virale pot produce boala la un copil susceptibil. Teoretic, fiecare copil are cel puțin un episod de diaree rotavirală, în primii cinci ani de viață. Cum se manifestă? Începe cu febră, stare de rău și vărsături. Deseori, copilul nu are și diaree, în primele ore sau în prima zi de boală și poate induce în eroare atât părintele, cât și medicul. Când apare diareea, aceasta durează între trei și opt zile și este extrem de zgomotoasă. Scaunele apoase explozive sunt foarte frecvente și uneori au un miros particular de «ouă clocite»”, a declarat dr. Mihai Craiu, medic pediatru.

Acesta a mai spus că diareea cu rotavirus produce, de regulă, cel mai mare grad de deshidratare dintre bolile diareice ale copilului. Potrivit ultimelor studii, în România infecția rotavirală produce cel mai des deshidratare gravă și spitalizare prelungită, iar acest lucru se întâmplă mai ales la copiii alimentați artificial, la cei cu greutate mică pentru vârstă și la nevaccinați.

Deshidratarea survine în momentul în care organismul pierde prea multe lichide și electroliți (în special sodiu și potasiu). Pierderile trebuiesc înlocuite rapid, mai ales la copii la care efectele deshidratării sunt mult mai grave. Deși apa este extrem de importantă în prevenirea deshidratării, aceasta nu este adecvată pentru administrare în această situație, ea neconținând electroliții necesari.

Pentru acoperirea pierderilor electrolitice este mai adecvată administrarea de supă, sucuri de fructe cu conținut suficient de săruri. Desigur, există și soluții speciale pentru administrarea în cazul deshidratării recomandate de către medic, soluții cu conținut optim de electroliți. Oricum, pentru a evita apariția acestei boli, se impune o igienă riguroasă a celor ce frecventează colectivitatea. Apoi, când vin acasă, la frații mai mici, copiii se vor schimba de hainele de școală și vor spăla bine mâinile.

De ce? Pentru că orice suprafață cu care vin în contact germenii infecțiosi, devine la rândul ei sursă de infecție. Asta include jucării, masa de schimbat scutecele, suprafețele din baie, chiar și mâinile persoanei care pregătește masa. Practic, copiii pot lua infecția dacă ating o suprafață contaminată, cum ar fi vasul de toaletă sau o jucărie murdară și dacă apoi duc mâna la gură.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660324 vizite | 17754 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7631 vizite | 699 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9074 vizite | 600 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429160 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000162 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660324 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.