Copilul tău se spală corect pe dinţi? "Cariile de biberon" pot afecta dinţii definitiv
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

14844 vizite

17-03-2016

60 comentarii

Copilul tău se spală corect pe dinţi? "Cariile de biberon" pot afecta dinţii definitiv

Dulciuri consumate în exces, sucuri bogate în zahăr şi fructoză, delicii pentru preşcolari şi factori dăunători din perspectiva specialiştilor.

Majoritatea copiilor cu dinţi de lapte au una sau mai multe carii, spun specialiştii, ca urmare a unei alimentaţii bogate în zaharuri, sau pentru că igiena orală este precară. Totul stă în puterea părinţilor de convingere, pentru a-şi determina copiii să folosească periuţa de dinţi, măcar de două ori pe zi. Specialiştii încurajează părinţii să apeleze la dentist când caria este în fază incipientă, pentru a fi tratată din timp, iar copilul să sufere cât mai puţin. Pe lângă durere, cariile dentare sunt responsabile de foarte multe boli care pot afecta copilul pe termen îndelungat.


„La copii, caria este cea mai des întâlnită afecţiune. După ce apar primii dinţi pe arcadă, la 15-20% din cazuri, pot apărea carii, iar la copiii peste şase ani, la 90%. La dinţii de lapte, structura este diferită, adică smalţul este mai puţin rezistent. Ca metodă de prevenţie recomand periajul dentar zilnic, sub supravegherea părinţilor, precum şi apelarea la igiena profesională. Copiii trebuie să facă controale periodice la fiecare 6 luni. Dacă sunt carii incipiente se pot trata pe loc, cu diverse tratamente cum ar fi gelul fluorurat. În timpul tratamentului, se curăţă canalul şi se pun obturaţii. Cariile serioase pot afecta şi dinţii permanenţi. Dacă un dinte de lapte este extras, pot apărea mai târziu înghesuielile dentare, pentru că nu se mai păstrează distanţa dintre dinţi. Cariile dinţilor de lapte sunt foarte dureroase, în cazul în care sunt profunde, deoarece pătrund resturi de alimente, iar copilul suferă. Părinţii trebuie să îi înveţe pe copii cum trebuie să se spele corect pe dinţi”, menţionează Beatrice Efremon, medic stomatolog.

Copiii şi „caria de biberon“


Deşi mulţi părinţi evită să apeleze la specialist când depistează o carie la preşcolar, aceştia nu îşi imaginează la ce riscuri îl supun pe copilaş. Cariile care evoluează se pot agrava şi pot produce infecţii care trec în sânge foarte uşor, malnutriţie, afecţiuni ale rinichilor, deficienţe de creştere, afecţiuni ale căilor respiratorii, dar şi probleme în dezvoltarea armonioasă a dinţilor definitivi. Vizitele la specialist sunt indicate şi pentru ca preşcolarul să se obişnuiască mai uşor cu procedurile. Cu cât va fi dus mai devreme, cu atât se va obişnui mai repede.

„Contează foarte mult prima şedinţă la medicul specialist, pentru că este de acomodare. Îi explicăm copilului tot procesul pentru a se acomoda cu noi şi pentru a înţelege exact procedura. În felul acesta nu se va speria, iar consultul şi tratamentul vor decurge normal”, adaugă specialistul.


Cariile de lapte se pot forma încă de la apariţia primilor dinţi, deci sunt întâlnite chiar şi la copiii foarte mici. Caria de biberon aşa cum este denumită, generic, apare din cauza alimentaţiei cu lapte sau alte lichide dulci precum suc şi ceai în biberon, pe timpul nopţii. Cei mai afectaţi sunt dinţii frontali. Chiar şi laptele matern duce la formarea cariilor, dacă alăptarea pe timpul nopţii se face peste vârsta de un an. Pentru a preveni „cariile de biberon”, părinţii trebuie să aibă grijă ca imediat după apariţia dinţilor de lapte şi a diversificării alimentaţiei să renunţe la alăptarea din timpul nopţii. În cazul în care bebeluşul nu poate renunţa la biberonul de seară, acesta trebuie umplut cu apă şi nu cu lapte, ceai sau sucuri. Este de preferat evitarea sucurilor de măr şi citrice care sunt acide şi afectează smalţul dinţilor, iar celelalte sucuri, naturale, făcute în casă, se pot administra cu linguriţa sau cana.

Taguri articol: acid alimente citrice copii dentist durere lichide zahar tratamente dulciuri stomatolog beatrice efremon

Comentează aici

18 comentarii

29 aprilie
Gqfltr
Devmfd txwhgh

meloxicam 15mg for sale - <a href="https://moboxsin.com/abcelecoxib/">order celebrex 200mg sale</a> buy tamsulosin online

19 aprilie
Vqxbiq
Kbktxf droxrm

order medex generic - <a href="https://coumamide.com/">order warfarin 5mg online</a> hyzaar tablet

15 aprilie
Rhqwgj
Zevanw nyjucz

inderal for sale online - <a href="https://indexatenol.com/clopidogrel/">clopidogrel 150mg oral</a> methotrexate generic

14 aprilie
Zqgqtq
Ohzhnl barufr

motilium online - <a href="https://domperycin.com/">motilium price</a> cyclobenzaprine 15mg brand

7 aprilie
Unhgib
Toieoe ugxbkg

generic domperidone 10mg - <a href="https://domperycin.com/cyclobenzaprine/">flexeril usa</a> buy generic cyclobenzaprine

5 aprilie
Ysmudl
Hvmjop qlsnat

cheap zovirax - <a href="https://aclovirzov.com/">buy zovirax 800mg generic</a> purchase crestor pills

30 martie
Ihiskj
Orbzbf dkabbj

cost cytotec - <a href="https://cytenica.com/cardizem/">buy diltiazem paypal</a> diltiazem 180mg pills

27 martie
Roialt
Mkhjtg vhjogi

clarinex 5mg pill - <a href="https://desloritin.com/">buy clarinex medication</a> priligy 30mg cost

26 martie
Bnehhs
Juxcpn tvxdbr

methylprednisolone 4 mg over the counter - <a href="https://gnmethybalin.com/apregabalin/">pregabalin online buy</a> buy aristocort sale

20 martie
Rekayo
Cgnnse cbuwma

omeprazole over the counter - <a href="https://omepmetolol.com/lopressor/">metoprolol 100mg us</a> cost atenolol 50mg

12

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661359 vizite | 57216 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

45904 vizite | 8507 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17527 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431230 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001425 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661359 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.