"Copilul uriaş cu picioare de lut". Boala gravidei care poate avea urmări asupra bebeluşului
Sursa de Sănătate logo
Copilul

6427 vizite

19-05-2016

58 comentarii

"Copilul uriaş cu picioare de lut". Boala gravidei care poate avea urmări asupra bebeluşului

Există două situaţii în care diabetul poate da bătăi de cap femeilor însărcinate. Prima situaţie este atunci când sarcina aparela o persoană care are deja diabet zaharat, iar a doua situaţie, atunci când diabetul survine în timpul sarcinii.

În primul caz, o astfel de pacientă necesită o monitorizare atentă pe care o face şi ea, dar şi medicul specialist.


„Pacienţii cu diabet şi mai ales femeile însărcinate beneficiază de teste pentru glicemie, deoarece monitorizarea la aceste paciente este foarte importantă. Un alt lucru foarte important este să existe o dietă care să îi menţină greutatea în parametri normali. Creşterea în greutate se asociază, de obicei, cu creşterea dezechilibrului metabolic, deci, în general, o persoană care are probleme de greutate şi diabet, dacă îşi controlează greutatea, controlează destul de bine şi diabetul”, a declaratdr. Doina Catrinoiu, specialist în diabet şi nutriţie.


Având în vedere că sarcina este o situaţie specială şi că lumea spune că, dacă o gravidă are poftă de ceva trebuie să şi mănânce, acestea sunt mituri din popor.

„Mie mi se pare normal să faci o gravidă să se simtă bine şi să îi faci micile plăceri, dar trebuie să se facă asta fără să dăuneze sănătăţii mamei şi viitorului copil. De aceea, dieta este foarte importantă, şi stilul de viaţă în general”, mai spune specialistul.


Pentru gravidele care sunt cunoscute cu diabet, lucrurile sunt destul de clare, pentru că ele ştiu să-şi monitorizeze glicemia, şi ştiu deja ce trebuie şi ce nu trebuie să mănânce.

Diabetul apărut în sarcină


Cea de-a doua situaţie, în care paci-enta nu avea diabet înainte, dar a apărut în cursul sarcinii, se numeşte diabet gestaţional. Şi în această situaţie,
dieta este foarte importantă, precum şi controlul greutăţii, dar şi controlul glicemiei.


„Gravidele la care în cursul sarcinii apare diabetul trebuie să iniţieze terapia cu insulină. De aici apare teama femeilor că vor rămâne dependente de insulină, pentru că în general, insulina este percepută ca o medicaţie la care nu mai poţi renunţa. Lucrul acesta nu este adevărat, se poate renunţa la insulină, iar acest lucru este dictat de gradul controlului glicemic, deci se poate ca o gravidă în cursul sarcinii să facă insulină, şi după sarcină să renunţe la ea, în cazul în care valorile glicemiei încep să scadă”, explică medicul specialist.


Diabetul gestaţional apare, deoarece organismul secretă nişte hormoni, în timpul sarcinii, care au o acţiune antagonică cu insulina şi atunci, necesarul de insulină al persoanei respective este mai mare. După ce femeia naşte, se poate ca valorile glicemiei să revină la normal, sau să persiste. Mai este o situaţie în care diabetul poate dispărea după naştere, însă să reapară într-un anumit moment al vieţii.
De aceea, este foarte important ca persoanele care au avut o problemă legată de glicemie în cursul sarcinii, să se monitorizeze periodic, deoarece există acest risc de a dezvolta diabet, la un moment dat.


În cazul în care diabetul nu este bine echilibrat, fătul are de suferit, pentru că bebeluşul născut dintr-o mamă cu diabet este mult mai vulnerabil.


„Copiii au greutate mai mare la naştere şi sunt mai vulnerabili la infecţii. Aceştia sunt mai puţin activi în perioada imediată după naştere, dar dacă sunt bine supravegheaţi, pe termen lung nu vor fi repercusiuni. De obicei, un copil mai dezvoltat este perceput ca fiind sănătos. Noi spunem că aceşti copii macrosomi, din mame cu diabet zaharat dezechilibrat, sunt nişte «uriaşi cu picioare de lut»”, precizează dr. Doina Catrinoiu.


Tratamentul pentru diabet se face cu insulină şi nu influenţează fătul, atâta timp cât este bine condus. Insulina pe care o folosesc specialiştii nu diferă de insulina normală, aşadar fătul este în deplină siguranţă.

Taguri articol: copilul diabet diabet zaharat control insulina medic doina catrinoiu

Comentează aici

21 comentarii

28 aprilie
Shuanc
Qzgney zpzgjr

oral mobic 7.5mg - <a href="https://moboxsin.com/abtamsulosin/">flomax 0.2mg us</a> flomax oral

22 aprilie
Friahe
Mxfdwn bqoerl

order levofloxacin online - <a href="https://levodarin.com/">buy levofloxacin paypal</a> buy zantac 150mg without prescription

22 aprilie
Oqmjty
Viaurs tjpjuq

order nexium 20mg sale - <a href="https://anexamate.com/">buy generic nexium for sale</a> buy imitrex 25mg online cheap

18 aprilie
Sxlfej
Bfozfp xdsjhm

buy warfarin 2mg sale - <a href="https://coumamide.com/losartan/">order cozaar without prescription</a> buy generic cozaar online

15 aprilie
Exqeaj
Kgbglz ypksam

inderal over the counter - <a href="https://indexatenol.com/amethotrexate/">methotrexate 2.5mg oral</a> where can i buy methotrexate

14 aprilie
Hdbmst
Kzezgi pgrfqf

domperidone for sale - <a href="https://domperycin.com/cyclobenzaprine/">cyclobenzaprine 15mg oral</a> cost flexeril 15mg

6 aprilie
Pekkvj
Hzirri fgcwcj

buy motilium pill - <a href="https://domperycin.com/cyclobenzaprine/">order flexeril 15mg for sale</a> buy cyclobenzaprine medication

4 aprilie
Celvjn
Qympza lhnviw

order zovirax 800mg pill - <a href="https://aclovirzov.com/zyloprim/">purchase zyloprim generic</a> order crestor 20mg generic

29 martie
Rtzofz
Soxcvz bapfjp

buy cheap misoprostol - <a href="https://cytenica.com/orlistat/">orlistat 60mg tablet</a> order generic diltiazem 180mg

27 martie
Ukpqbu
Kjwpsa pxfbuu

desloratadine usa - <a href="https://desloritin.com/asloratadine/">order loratadine 10mg</a> brand priligy

123

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661363 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46051 vizite | 8530 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17529 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431237 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001425 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661363 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.