Cordonocenteza, metoda de diagnosticare a bolilor fetale
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

3229 vizite

11-11-2016

0 comentarii

Cordonocenteza, metoda de diagnosticare a bolilor fetale

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Cordonocenteza implică puncţia unei vene sau a unei artere ombilicale. Poate avea scop dublu: recoltarea de sânge fetal pentru efectuarea analizelor sau efectuarea unei terapii.

„Disponibilitatea de sânge fetal permite descoperirea şi evaluarea multor boli hematologice şi a defectelor congenitale ale metabolismului. În plus, se poate controla nivelul anemiei fetale, în cazuri de incompatibilitate materno-fetală. O altă investigaţie extrem de utilă care se poate efectua asupra sângelui, prelevat din cordon, este profilul acidobazic: în cazul în care există dubii referitoare la starea fătului, prin acest examen se poate pune un diagnostic sigur, privitor la prezenţa suferinţei fetale, pentru a decide dacă sarcina poate continua sau e preferabil să se opteze pentru o naştere înainte de termen”, explică Liliana Tudose, educator prenatal.


Apoi, în cazul în care mama a contrac-tat rubeolă, toxoplasmoză sau o altă boală infecţioasă, ai cărei agenţi sunt capabili să traverseze bariera placentară şi să afecteze copilul, inves-tigaţia este singurul mod de a şti cu siguranţă dacă fătul a fost contagiat sau nu.

„Metoda seamănă cu amniocenteza: se introduce un ac pe cale transabdo-minală, sub controlul unui ecograf de mare rezoluţie. Acul se conectează la sonda ecografului şi se introduce în lumenul vasului de sânge al cordonului ombilical. E o investigaţie care se poate realiza încă din primul trimestru şi apoi pe toată durata sarcinii. Este vorba de o metodă invazivă şi cu riscuri considerabile, la care se recurge doar în cazul în care se suspectează pato- logii fetale importante”, mai spune specialistul.

Taguri articol: sfatul medicului liliana tudose analize recoltare sarcina diagnostic

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657994 vizite | 15224 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7514 vizite | 614 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8930 vizite | 519 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429093 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000148 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671436 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657994 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.