Cortizolul este strâns legat de cantitatea de stres fizic sau emoțional
Sursa de Sănătate logo
Dicţionar medical

50 vizite

13-09-2024

0 comentarii

Cortizolul este strâns legat de cantitatea de stres fizic sau emoțional

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Cortizolul este un hormon produs de glandele suprarenale, care ajută la funcționarea normală a organismului, intermediind procese esențiale în metabolism, imunitate și presiunea arterială. Potrivit specialiștilor, nivelul de cortizol fluctuează constant de-a lungul unei zile, înregistrând valorile cele mai mari dimineața. Acest lucru se întâmplă deoarece în primele ore ale zilei, un nivel mai mare ajută la reglarea glicemiei, la buna funcționare a metabolismului și la reducerea inflamației, precum și la echilibrul sodiului și apei în organism. Astfel, în momentul în care sunteți supuși unui stres psihologic sau fizic mare, cortizolul este secretat într-un procent mai mare de către glandele suprarenale.

Pe de altă parte, un nivel prea crescut sau prea scăzut de cortizol poate duce la afecțiuni de sănătate precum sindromul Cushing sau boala Addison. Cele mai importante roluri pe care cortizolul le are sunt: ajută la reglarea zahărului din sânge, crescând producția de glucoză și scăzând utilizarea acesteia la nivel celular; contribuie la procesul de descompunere al proteinelor în aminoacizi; ajută la reducerea inflamației în corp, prin inhibarea producției de substanțe care cauzează inflamația și prin suprimarea răspunsului sistemului imunitar. În plus, răspunde la stres: cortizolul este denumit hormonul stresului cu un motiv bine meritat, nivelul acestuia fiind strâns legat de cantitatea de stres fizic sau emoțional la care suntem supuși.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661364 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46394 vizite | 8592 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17531 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431245 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001427 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661364 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.