Creșterea în greutate, unul dintre primele simptome ale excesului de cortizol
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

164 vizite

08-01-2022

0 comentarii

Creșterea în greutate, unul dintre primele simptome ale excesului de cortizol

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Puțină lume știe că reducerea consumului de cafea și creșterea consumului de energie prin exerciții fizice sunt esențiale pentru a menține nivelurile hormonale din organism în echilibru. În același timp, în acest fel se evită instalarea unui nivel ridicat de cortizol. Cortizolul sau hidrocortizonul este un hormon produs în glanda suprarenală. Potrivit dr. Andra Vidican, acesta servește la creșterea nivelului de zahăr din sânge, dar reduce formarea osoasă și poate provoca unele boli, precum supraponderalitatea.

Altfel spus, când cortizolul este ridicat, apare hipercortizolismul sau sindromul Cushing. Care sunt semnele că aveți cortizolul ridicat în organism? De exemplu, sindromul Cushing duce la stres corporal și la o concentrație mare de grăsime. Totodată, tensiunea arterială și ritmul cardiac cresc. În unele situații, o investigație de rutină poate evidenția un infarct miocardic acut dimineața, din cauza acțiunii comune a factorilor endogeni, printre care se numără creșterea matinală a cortizolului.

După cum veți vedea, există diverse semnale pe care organismul le emite atunci când are un dezechilibru hormonal, iar creșterea în greutate este unul dintre primele simptome ale excesului de cortizol. De asemenea, unele studii arată că nivelul crescut de cortizol reduce fluxul sanguin și aprovizionarea cu glucoză a creierului, iar câteodată și pielea este afectată de sindromul Cushing. Prin urmare, pacientul poate prezenta următoarele simptome: acnee, vânătăi, creșterea părului facial și corporal, leziuni violete pe sâni, abdomen și coapse.

Comentează aici

Articole recomandate

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

331157 vizite | 48305 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

70730 vizite | 37198 comentarii

„Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?” „Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”

328686 vizite | 3532 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1351661 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

959022 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

631598 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

552261 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

491686 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.