Crusta de lapte nu este o alergie. Atenție cum o tratați!
Sursa de Sănătate logo
Bebe

473 vizite

08-01-2022

0 comentarii

Crusta de lapte nu este o alergie. Atenție cum o tratați!

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Dragi părinţi, nu vă mai speriaţi! Crusta de lapte nu este o alergie și nici nu apare din cauza lipsei de igienă. De fapt, aceasta este doar o problemă estetică pe care, cu o îngrijire adecvată, o puteți ține sub control până dispare. De regulă, această crustă de lapte sau dermatita seboreică infantilă este relativ frecventă la copiii cu vârsta de până la trei ani și, de obicei, dispare de la sine.

Chiar şi în aceste condiţii, nu o ignoraţi atunci când apare. Potrivit dr. Mariana Morogan, în momentul în care se aminteşte diagnosticul menţionat, se face, de fapt, referire, la un tip de dermatită seboreică care apare mai ales la sugari. Aceasta se caracterizează prin apariția crustelor sau a solzilor groși gălbui în zona scalpului. Desigur, poate apărea și în alte părți ale corpului. „De obicei, bebelușii sunt cei care experimentează starea, în zone foarte restrânse, dar poate apărea și pe întregul cap, chiar și pe sprâncene sau gene. De-a lungul timpului, s-a observat, însă, că scalpul este zona cea mai susceptibilă la dermatita seboreică infantilă. În ceea ce privește cauza, cercetătorii încă studiază multe dintre posibilități. În linii mari, se crede că dermatita seboreică infantilă poate fi cauzată de producția excesivă de grăsimi a glandelor sebacee. De asemenea, deoarece seboreea afectează în principal sugarii și adolescenții, hormonii ar putea juca și ei un rol important.

În orice caz, există și alți factori care pot crește probabilitatea de a dezvolta această afecțiune”, a subliniat medicul.

Dintre aceștia, trebuie să menționăm climatul extrem, pielea grasă, stresul, sistemul imunitar slăbit etc. Problema este că, deși poate provoca mâncărimi sau durere, crusta de lapte nu provoacă, de obicei, niciuna dintre aceste senzații la copil. Dacă apare o iritație, poate fi vorba despre o infecție. Mai mult decât atât, dermatita seboreică infantilă nu irită pielea, ci este doar o problemă estetică care, în majoritatea cazurilor, va dispărea singură după un anumit interval de timp.

Sunt persoane care consideră că crusta de lapte poate fi legată de anumite alergii alimentare, în special la lapte, dar aceste bănuieli nu se confirmă. De ce? Pentru că dermatita seboreică la sugari nu este legată de reacțiile alergice, ci de producția excesivă de sebum a glandelor sebacee. Este contagioasă? Nu, nu este contagioasă, deoarece nu este o infecție și nici nu este cauzată de bacterii sau viruși, deci nu poate fi transmisă de la o persoană la alta.

De asemenea, chiar dacă în majoritatea cazurilor dispare după câteva luni, unii copii continuă să prezinte simptome până la vârsta de doi sau trei ani. În plus, în unele cazuri, boala poate reveni brusc după ce a dispărut. Cert este că, odată ce apare, este important să luați anumite măsuri pentru a evita infecția. Din acest motiv, îi puteți pune mănuși celui mic dacă tinde să se atingă. În plus, este necesar să-i păstrați unghiile curate și să folosiți un pieptene cu dinți spălați. În majoritatea cazurilor, nu este nevoie de un tratament specific, dar puteți, totuși, aplica ulei de măsline sau migdale în zona solzilor pentru a ajuta la eliminarea acestora. De asemenea, în unele cazuri, poate fi necesar să lăsați uleiul să acționeze o vreme pentru a înmuia crustele. În orice caz, nu trebuie să îndepărtați niciodată crusta prin zgâriere sau pieptănat. Este mai bine să lăsați uleiurile să o înmoaie și să-i permiteți să dispară treptat singură.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655019 vizite | 12766 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7398 vizite | 526 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8819 vizite | 439 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429006 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000129 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671430 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655019 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577337 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.