Cu anemia nu este de glumit! Care sunt adevăratele cauze ale afecţiunii
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

3064 vizite

23-11-2016

0 comentarii

Cu anemia nu este de glumit! Care sunt adevăratele cauze ale afecţiunii

Anemia este o problemă de sănătate des întâlnită, definită de orice scădere a nivelului de hemoglobină din sânge sub nivelul normal. Nivelul normal diferă, în funcţie de sex şi rasă. Deşi este o problemă mondială de sănătate publică, raportarea ei corectă este încă deficitară, spun specialiştii.

Incidenţa anemiei se corelează direct cu nivelul de dezvoltare şi cu politicile de Sănătate Publică, cu bolile endemice, cu dietele dezechilibrate şi malnutriţia, dar şi cu stări fiziologice (creşterea, graviditatea) sau patologice specifice.

„Hemoglobina este cărăuşul oxigenului. Cum toate ţesuturile necesită oxigen, pentru buna funcţionare şi dezvoltare, ba chiar în cantitate crescută în cursul efortului, durerii, febrei sau frisonului, concluzia este logică: mai puţin oxigen la celule înseamnă proastă funcţionare şi îmbolnăvire. Pentru a compensa deficitul de oxigen, inima unui om sănătos pompează mai mult sânge=puls mai mare, efort cardiac crescut. De asemenea, anemicul respiră mai frecvent, pentru a creşte aportul de oxigen, deci iată şi un efort pulmonar crescut. Pentru o perioadă, şi la un organism, de altfel sănătos, anemia se poate compensa în acest mod, cu preţul oboselii chiar şi la efort minim. La pacienţii la care anemia coexistă cu boli pulmonare, insuficienţă cardiacă sau ischemie miocardică, acestea se agravează ducând la creşterea mortalităţii”, explică dr. Alina Balcan, specialist ATI, Spitalul Euromaterna.


Semnele şi simptomele anemiei diferă, în funcţie de gradul anemiei: paloare, puls crescut, paloare extremă, dispnee (gâfâit) la efort, se adaugă astenia (oboseala), dispneea în repaus, insuficienţa respiratorie, insuficienţa cardiacă congestivă, pierderea conştienţei, comă, deces.

Care sunt cele mai grave forme


Cauzele anemiei sunt multe şi variate. Anemia feriprivă (prin deficit de fier) este o formă destul de gravă. Măduva oaselor necesită fier pentru a „fabrica” hemoglobină. Lipsa fierului apare, cel mai des, prin pierderi de sânge exagerate sau cronice, ca: menstruaţie abundentă, sângerări între menstruaţii, ulcer, cancer, polip digestiv, folosirea îndelungată a aspirinei sau a antiinflamatoarelor nesteroidiene. Pe lângă fier, folaţii şi vitamina B12 sunt necesare în producţia de hemoglobină, lipsa lor ducând la anemie prin deficit de vitamine. Dacă organismul nu poate procesa vitamina B12 ingerată, apare anemia pernicioasă.


„Bolile cronice care duc la anemie sunt: cancerul, HIV/SIDA, artrita reumatoidă, boala Crohn, bolile inflamatorii cronice şi insuficienţa renală. Anemia aplastică este incapacitatea măduvei osoase de a produce globulele roşii ce conţin hemoglobină şi reprezintă o situaţie rară, ameninţătoare de viaţă. Ea apare ca urmare a unor infecţii, medicamente sau boli autoimune. Anemia extrem de gravă este asociată bolilor de sânge sau măduvei osoase, cum sunt leucemia, mielodisplazia/mielofibroza, mielomul multiplu, limfomul, bolile mieloproliferative.

Anemia hemolitică este determinată de distrugerea accelerată şi exagerată a globulelor roşii. Este o afecţiune ereditară sau căpătată mai târziu în viaţă. Anemia falciformă este moştenită şi de multe ori, severă. Se manifestă printr-o formă particulară a globulelor, care nu mai sunt sferic-discoidale, ci în formă de seceră şi sunt distruse mai repede. Alte anemii, mai rare, sunt talazemiile”, adaugă medicul specialist.


Factori de risc pentru apariţia anemiilor sunt: dieta deficitară în fier, folaţi şi vitamina B12; maladiile intestinale ce interferă cu absorbţia nutrienţilor (boala Crohn, boala celiacă sau intervenţii chirurgicale pe intestin subţire); menstruaţia, dar şi sângerările postmenopauză; sarcina, atât prin nevoile fătului în creştere, cât şi prin dublarea volumului sangvin al mamei; bolile cronice, ce produc distrucţii celulare crescute (cancer, insuficienţă hepatică sau renală), ori produc sângerări mici şi repetate (ulcerul gastro-duodenal, polipii digestivi). Nu în ultimul rând, este important istoricul familial, pentru anemiile moştenite, ca cea falciformă, precum şi istoricul personal, ca expunerea la anumite substanţe toxice sau droguri, medicamente, infecţii, boli autoimune sau de sânge, alcoolism.
Pentru detalii şi programări, apelaţi numărul de telefon 0241.605.555.

Taguri articol: sfatul medicului alcool anemie antiinflamatoare euromaterna incapacitate sarcina ereditar

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661365 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46558 vizite | 8622 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17531 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431247 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001432 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661365 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.