Cu burtica la plimbare. Sfaturi pentru a scăpa de neplăcerile din timpul sarcinii
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

6172 vizite

22-06-2016

0 comentarii

Cu burtica la plimbare. Sfaturi pentru a scăpa de neplăcerile din timpul sarcinii

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Transformările care apar în ultimul trimestru de sarcină pot să îngreuneze activitatea sistemului circulator.


Din cauza modificărilor hormonale, a abdomenului mărit, întoarcerea venoasă la inimă este mai lentă şi mai puţin eficace. Fiind comprimate în zona inghinală, venele pot duce la acumulare de lichid în exces, mai ales în zona inferioară a corpului, ne explică specialiştii.

As. Anamaria Bumb, educator prenatal Lamaze, oferă câteva sfaturi utile pentru a uşura disconfortul produs de problemele de circulaţie care pot apărea pe parcursul sarcinii, mai ales în ultimele trei luni.


„Cea mai frecventă problemă circulatorie ce poate să apară este edemul (umflătura) membrelor, a vulvei. Alte probleme circulatorii, mai rare, care pot să apară din cauza stazei sanguine sunt varicele gambelor şi a vulvei, apariţia hemoroizilor, a sindromului de tunel carpian (amorţeală şi durere în degetele mâinii), căderi de tensiune arterială, apariţia crampelor (cârceilor) etc.”, explică as. Anamaria Bumb.

Pentru a preveni sau pentru a combate problemele circulatorii ce pot să se instaleze şi pentru un plus de energie şi confort în această perioadă, iată câteva sfaturi.


„Evitaţi să staţi în picioare fără să vă mişcaţi un timp îndelungat şi şezând cu gambele încrucişate. Faceţi frecvent exerciţii pentru circulaţie în poziţia culcat, cu picioarele aşezate un pic mai sus. Puteţi folosi mai multe perne sau o minge de gimnastică. Exemplu: arcuirea labei picio-rului, rotirea gleznelor, flexia - extensia labei piciorului cu picioarele pe perete, ridicări alternative sau simultane ale picioarelor etc. Faceţi exerciţiul balansului pelvian din poziţia în patru labe. Această poziţie reduce presiunea exercitată de uter asupra vaselor sanguine din bazin şi abdomen şi stimu-lează fluxul sanguin”, afirmă specialistul.

Masaj şi relaxare pentru o mamă fericită


Pe lângă toate acestea, femeile însărcinate trebuie să facă plimbări dese şi să practice sport, precum înotul.


„Dacă aveţi posibilitatea şi timpul vă permite, le puteţi face pe malul mării, cu picioarele în apă. Acestea reduc inflamaţia şi stimulează circulaţia. Practicaţi înotul sau gimnastica în apă. Ele provoacă cel mai redus impact posibil, datorită efectului de plutire asigurat de apă, reduce edemele prin deplasarea lichidului din ţesuturi înapoi în circulaţie”, ne sfătuieşte educatorul prenatal.


Puteţi să rugaţi pe cineva să vă facă masaj picioarelor. Nu numai că vă relaxează şi ajută la accelerarea circulaţiei, dar vă poate ameliora şi durerile de la acest nivel. Masajul se începe de la extremităţi în sus, către inimă, cu mişcări largi.


„Puteţi să purtaţi o gleznieră pentru sarcină. Dacă trebuie să staţi multă vreme în picioare sau dacă mergeţi mult, adoptaţi o postură corectă: capul sus, bărbia dreaptă, orizontală, umerii relaxaţi, traşi în jos şi în spate, muşchii abdominali fermi, întinzând coloana lombară, spatele uşor curbat, fesele strânse spre interior, genunchii relaxaţi, picioarele să susţină în mod egal greutatea corpului”, adaugă specialistul Lamaze.


Pentru evitarea hemoroizilor şi a varicelor vulvare, trebuie să faceţi de mai multe ori pe zi exerciţii pentru perineu (exerciţiile Kegel, masaj perineal). Pentru reducerea edemului şi uşurarea durerii, puteţi aplica, dacă suportaţi, gheaţă acoperită cu un prosop umed timp de 20 de minute, o dată sau de două ori pe zi. Astfel, veţi evita constipaţia.


„Pentru a preveni crampele gambei, nu împingeţi vârful piciorului în jos în timp ce staţi culcată sau când staţi întinsă. Întinde-ţi-vă bine înainte de a merge la culcare şi mergeţi puţin sau faceţi o baie caldă. Pentru a calma o crampă instalată în zona gambei, trageţi uşor spre voi degetele picioarelor, întinzând genunchiul. Menţineţi această poziţie până ce durerea dispare. Pentru evitarea edemelor braţelor sau mâinilor, utilizaţi poziţii în care mâinile sunt spijinite într-o poziţie nesolicitantă, sunt situate mai sus decât inima, faceţi exerciţii pentru circulaţie sau masaţi-le pornind de la vârful degetelor înspre încheieturi, braţe spre inimă”, conchide as. Anamaria Bumb.

Taguri articol: sarcina sfatul medicului hemoroizi probleme relaxare sfaturi sport varice gimnastică constipaţia genunchi lamaze bb center

Comentează aici

Articole recomandate

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

323614 vizite | 48305 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

29773 vizite | 12627 comentarii

„Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?” „Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”

324726 vizite | 3486 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1343864 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

954026 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

625706 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

550101 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

488718 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.