Cu ce probleme se confruntă nou-născuții și care sunt soluțiile
Sursa de Sănătate logo

Sursa foto: Good Housekeeping

Sursa foto: Good Housekeeping
Nou născuţi

1005 vizite

11-03-2020

0 comentarii

Cu ce probleme se confruntă nou-născuții și care sunt soluțiile

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Aveți un nou membru al familiei? Acesta nu poate fi decât un lucru bun. Din păcate, de cele mai multe ori, proaspetele mămici se confruntă cu tot felul de situații, care se referă la creșterea celui mic și nu știu cum să reacționeze. Dragi mămici, fiecare nou-născut este unic și are propria personalitate, însă în prima etapă a vieții lor, toți copiii au unele caracteristici comune.

Bebelușii se dezvoltă și cresc de la o zi la alta, asta este o certitudine. Pentru prima lor lună de viață, însă, anumite situații sunt întâlnite în cazul tuturor. Micuții mănâncă și încep să aibă scaune. Cum trebuie să fie acestea? Potrivit dr. Valentin Pețeanu, materia fecală expulzată de nou-născuți nu seamănă deloc cu aceea a adulților, având culori diverse. Astfel, în primele ore de viață, nou-născutul elimină o substanță de culoare neagră-maronie, lipicioasă, numită meconiu. După primele zile de viață, scaunul nou-născuților alăptați la sân capătă o culoare de maroniu mai deschis, apoi verde și galben, schimbându-și consistența de la lipicios, la granulat și cremos. În cazul bebelușilor hrăniți cu formule de lapte, aceștia au, de obicei, scaune mai consistente, de culoare maro deschis.

O altă întrebare care stă mai mereu pe buzele părinților se referă la pielea de culoare galbenă a bebelușului. Cum trebuie să fie aceasta? „Pielea galbenă la nou-născuți este un simptom al icterului fiziologic. Această afecțiune este normală la nou-născuți și este produsă de nivelul ridicat de bilirubină, care este eliminată treptat, prin scaune. Icterul apare în primele zile de la naștere și dispare în 2-4 săptămâni. Nou-născutul trebuie dus la medic, pentru a vedea nivelul exact de bilirubină și, eventual, pentru a se indica tratamentul corespunzător”, a explicat medicul.

Cum se face hidratarea pielii bebeluşului

Dr. Pețeanu afirmă că fătul se dezvoltă în lichid amniotic, fapt ce nu îi permite pielii să se descuameze, așa cum ar face în mod normal. Din acest motiv, după naștere, pielea este nevoită să se „recupereze”, descuamându-se foarte pronunțat. În general, acest fenomen durează aproximativ 1-2 luni, pielea refăcându-se de la sine, fără tratament. În acest sens, trebuie precizat că toate cremele emoliente din comerţ nu sunt indicate, acestea acoperind pielea moartă. Noul membru al familiei sughiţă des? Sughițul este provocat de spasmele repetate ale diafragmei și este o reacție normală la nou-născuți. Acest obicei este continuat din viața intrauterină și poate persista câteva luni după naștere, deci nu vă speriaţi!

La scurt timp după naştere aţi observat că bebelușul are mâinile și picioarele vineții? Specialistul a precizat că toți bebelușii au culoarea vineție la naștere. Dealtfel, după prima gură de aer, trunchiul și fața capătă imediat o culoare roz, însă este posibil ca membrele să rămână albăstrii. Acest fenomen se numește acrocianoză și durează mai multe luni după naștere. De asemenea, este posibil ca cel mic să aibă mici iritații ale pielii. „Iritația pielii nou-născutului se numește eritem alergic sau toxic și apare la aproximativ 70% dintre bebeluși, persistând 2-3 zile. Nu se cunoaște exact cauza dezvoltării acestei iritații, însă de obicei dispare de la sine. Între timp, însă, este recomandată evitarea băiței până la vindecarea completă”, a completat specialistul.

Foarte multe mame se întreabă ce pot face pentru ca cei mici să aibă un somn cât mai liniştitor. Medicii afirmă că, în primele zile de viață, nou-născuții dorm foarte mult, în jur de 17-18 ore pe zi, în reprize de 3-4 ore - însă trebuie să îi treziți la fiecare 2-4 ore, pentru a-i alăpta. Creierul nou-născutului încă nu face diferența dintre zi și noapte și nu știe cum și când trebuie să adoarmă. Acest lucru va trebui să-l învețe singur, deoarece dacă îl veți legăna sau îl veți ajuta în vreun fel, veți crea un obicei și bebelușul va plânge până când veți repeta acel tip de comportament.

Totuşi, pentru a-i insufla diferența dintre zi și noapte, puteți păstra o liniște cât mai profundă în timpul alăptărilor din cursul nopții.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655471 vizite | 13147 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7420 vizite | 539 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8840 vizite | 453 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429019 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000138 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671431 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655471 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.