Cum afectează factorul RH sarcina unei viitoare mame
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

837 vizite

22-03-2019

0 comentarii

Cum afectează factorul RH sarcina unei viitoare mame

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Specialiştii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna” spun că 60% dintre femeile însărcinate, care au Rhesus negativ, aşteaptă un copil cu Rhesus pozitiv. Tocmai pentru a evita o eventuală incompatibilitate sanguină între mamă şi copil, se iau o serie de măsuri. Ca urmare, atunci când Rhesus-ul unei femei este negativ, iar al partenerului său pozitiv, bebeluşul poate avea Rhesus pozitiv.

„Acest lucru nu are nicio consecinţă în cazul primei sarcini, dar la a doua, dacă micuţul va prezenta, din nou, Rhesus pozitiv, organismul mamei va secreta o mare cantitate de anticorpi, care vor distruge globulele roşii ale fătului, provocând o anemie gravă, punându-i viaţa în pericol. Dacă pe parcursul sarcinii apar anticorpi, urmărirea sarcinii şi prescrierea tratamentului sunt încredinţate unui centru medical specializat sau unei maternităţi. La naşterea copilului, dacă acesta prezintă Rhesus pozitiv, mamei i se va face o injecţie cu imunoglobulină, care împiedică formarea anticorpilor, cu scopul de a evita astfel de accidente la sarcinile următoare”, au explicat medicii.

Din precauţie, injecţia este administrată, sistematic, femeilor care au Rhesus negativ, după o întrerupere de sarcină, o sarcină extrauterină sau amniocenteză.

De precizat că, pentru viitoarele mămici, determinarea grupului sanguin şi a Rh-ului face parte din analizele obligatorii, gratuite, în perioada de sarcină.

La ora actuală, aproximativ 15% din gravide au grupul de sânge Rhesus negativ (adică pe suprafaţa globulelor roşii lipseşte Antigenul D). De asemenea, când tatăl copilului are grupa sanguină Rhesus pozitivă, cu genotip heterozigot, fătul poate avea grupa sanguină Rhesus pozitiv (paternă) determinând izoimunizare, adică formarea anticorpilor anti-D în circulaţia maternă care poate determina anemie afetală şi hemoliză.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657839 vizite | 15096 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7510 vizite | 610 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8926 vizite | 515 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429092 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000148 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671436 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657839 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.