Cum arată „farfuria“ ideală pentru a avea o sănătate deplină
Sursa de Sănătate logo

Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic

Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic

Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic

Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic
Mâncăruri

706 vizite

13-02-2020

0 comentarii

Cum arată „farfuria“ ideală pentru a avea o sănătate deplină

Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ

Atunci când există multă informaţie, în loc să ne lămurim, devenim confuzi. Aşa şi cu dietele şi cu regulile de alimentaţie.
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic consideră că, atunci când vrem să slăbim, trebuie să păstrăm un echilibru în alimentaţie, astfel încât să lăsăm organismul să funcţioneze normal. „Când vine vorba despre slăbit, principalii nutrienţi care trebuie limitați sunt carbohidrații, adică amidonul, făinoasele. Deși au doar 4 calorie la gram, față de grăsime care are 9 calorii/gram, carbohidrații cresc glicemia în sânge și stimulează secreția de insulină - principalul hormon de îngrășare al organismului. Deci recomandarea care spune «elimină pâinea și vei slăbi» are sens.Însă nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele din viața noastră, ele sunt sursă de glucoză - carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul.Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic cat și cel psihic sunt afectate grav”, explică dr. Mihaela Bilic.

Astfel, principala ei recomandare este să învăţăm să consumăm carbohidraţii cu măsură. O porţie de amidon sau făinoase reprezintă fie o felie de pâine sau mămăligă, cât palma, trei linguri de paste făinoase sau orez, cât pumnul, trei linguri de leguminoase, adică fasole boabe, mazăre, soia, năut, linte, sau un cartof mediu ori o ceaşcă de fulgi sau cereal de mic dejun, patru biscuiţi sau două dischete de orez expandat.
„Cum arată farfuria ideală? Jumătate conține legume, un sfert conține proteine, carne, pește sau ou și un sfert făinoase-amidon. Cum arată farfuria de slăbit? Făinoasele dispar cu desăvârșire.Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie? Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat!”, subliniază medical nutritionist.

Comentează aici

Articole recomandate

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

323614 vizite | 48305 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

29773 vizite | 12627 comentarii

„Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?” „Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”

324726 vizite | 3486 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1343864 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

954026 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

625706 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

550101 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

488718 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.