Cum depistăm surditatea la copii
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

5122 vizite

23-01-2017

0 comentarii

Cum depistăm surditatea la copii

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

La acest moment, foarte mulţi copii se nasc cu hipoacuzie profundă (surditate), afecţiune care nu poate fi depistată în timpul sarcinii. Mai mult decât atât, un copil surd arată la fel ca unul cu auz normal, deci părinţii nu îşi pot da seama de suferinţa sugarului decât abia la câteva luni de la naştere, când ei observă brusc lipsa reacţiei copilului la sunete.

Practic, micuţii nu reacţionează la sunete obişnuite, dar mai ales la vocea mamei, care de altfel este cea mai importantă pentru cei mici. Tocmai de aceea, este foarte important pentru dezvoltarea copilului ca surditatea să fie depistată cât mai devreme, pentru a asigura în timp util tratamentul adecvat (protezarea auditivă sau implantul cohlear, în funcţie de severitatea hipoacuziei).Testele de screening audiologic se fac şi în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Din păcate, însă, din cele două aparate de care unitatea sanitară dispune, unul nu funcţionează.

„Acest test este foarte important în depistarea problemelor de auz. Anul trecut, au avut probleme cu auzul 15 copii într-o lună, iar 5-6 dintre ei urmau să facă teste în continuare până la vârsta de şase luni, dar nu ştiu care le-a fost evoluţia, întrucât ei au fost monitorizaţi în continuare la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Livica Frăţiman, medic neonatolog.

Ca urmare, screening-ul auzului la nou-născuţi este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viaţă. Alte teste auditive se pot face în timpul somnului, prin care se identifică copiii cu auz normal sau apare suspiciunea de hipoacuzie.

În plus, pentru sugarii care nu au trecut testele de screening este obligatorie continuarea investigaţiilor audiologice. Testele nu sunt invazive, iradiante şi durează între 5 şi 20 minute, în funcţie de auzul copilului. Singura condiţie este ca sugarul să doarmă, pentru a sta complet nemişcat.

Taguri articol: boli şi afecţiuni copii probleme teste

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661418 vizite | 57220 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

51116 vizite | 9318 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17566 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431375 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001526 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671646 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661418 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577731 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.