Cum îi tratăm pe cei mici de virozele primăvăratice
Sursa de Sănătate logo

viroze-1330707230

viroze-1330707230
Pediatrie

777 vizite

04-03-2012

2 comentarii

Cum îi tratăm pe cei mici de virozele primăvăratice

Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ

Ne bucurăm că vine primăvara şi că scăpăm de frigul cumplit din ultimele luni. Însă apariţia soarelui şi încălzirea vremii aduc după ele necazuri pentru copii, dar mai ales griji pentru părinţi, pentru că începe sezonul virozelor. Când cald, când rece şi apoi celui mic începe să-i curgă nasul, să tuşească şi mai face şi un pic de febră. Simptomele, deşi neplă-cute, nu trebuie să vă sperie prea tare. Este vorba despre banalele viroze de sezon. Medicii le numesc viroze ale căilor respiratorii superioare şi sunt provocate de infecţii cu viruşi din atmosferă. Cele mai cunoscute afecţiuni sunt sinuzita, rinita sau amigdalita. Mai rar apar laringite, bronşite sau chiar pneumonii. Nas înfundat, tuse şi febră Simptomele sunt în general aceleaşi, dar la unii copii ele se manifestă mai puternic, la alţii aproape deloc. Primele semne apar atunci când cel mic se plânge că îl ustură sau îl doare în gât. Începe să strănute des şi parcă îi curge puţin şi nasul. În formele ceva mai severe poate apărea şi o stare febrilă. Pe adulţi îi mai poate durea capul sau pot să aibă frisoane, dar copiii mici nu prea îşi dau seama de astfel de simptome. Sunt doar mai prost-dispuşi şi mai morocănoşi. Picături nazale şi pastiluţe de supt Tratamentul local constă în picături nazale şi, eventual, tablete de supt cu miere, lămâie, pentru calmarea iritaţiilor. În rest, medicamentele nu sunt necesare. Dacă face febră sunt indicate antitermicele uşoare, care au şi rol antiinflamator pentru amigdale. Copilul se linişteşte şi se poate odihni. Pentru tuse se pot utiliza infuziile calmante sau siro-purile speciale. Este bine totuşi ca, înainte de a începe să-i administraţi medicamente, să mergeţi cu copilul măcar la medicul de familie, dacă nu la medicul pediatru. Ce trebuie să mănânce un copil răcit De obicei, micuţii răciţi nu prea au poftă de mâncare, de aceea nici nu trebuie forţaţi să mănânce. Important este să îi hidratăm şi să le dăm multe vitamine. Supa de pui este foarte hrănitoare şi hidratantă şi poate fi uşor de înghiţit. Există dovezi ştiinţifice care confirmă că supa de pui poate stimula vindeca-rea şi are uşoare efecte antiinflamatoare. Dacă puneţi şi multe legume, lichidul auriu va fi o adevărată bombă de vitamine ce îl va ajuta pe cel mic să se pună pe picioare. Indicat este şi usturoiul, un anti-microbian puternic, cu acţiune imuno-stimulatoare. El ameliorează congestia, desfundă nasul şi uşurează respiraţia. Îl puteţi adăuga în supe sau salate.

Comentează aici

2 comentarii

29 noiembrie 2012 Wiew

eu n-am fost in stare sa ajung pana acum la lacul sf ana. eram in trecere de la bicaz prin aedral, spre ploiesti si am trecui pe la tusnad. eram deja satul de mers cu 50 km/h (de ore bune) ca sa pot ocoli toate gropile din asfalt. am dat sa fac stanga pe drumul care ar fi dus la sf ana, dar cand am vazut in ce hal se afla, si cum faceau masinile care veneau de acolo, am zis ca nu se poate chiar asa. o fi el lacul lu peste prajit dar nu pot sa mai fac inca o ora jumate pe drumul ala, stresandu-ma si gandindu-ma la in ce hal o sa-mi fac masina. o sa revin anul asta pregatit cu mai multa rabdare si cu barca :). stiu ca nu e un exemplu wild, dar e unul la indemana.

22 aprilie 2012 Keeleehung

Eu in aeroport in Salzburg am fost oprit pretnu ca aveam rucsacu plin de cable, chiar imi venea sa rad cand m-am uitat pe ecran... cum se vedea rucsacu.. nu intelegeai nimic, scot eu cablele si-l mai trece si a doua oara prin aparatu ala de-l scaneaza... ce-mi gaseste a doua oara... o surubelnita =)) care o uitasem pe fundu rucascului... Zambind i-am explicat ca eu foloseam surubelnita la schiuri... si-am trecut.

Articole recomandate

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

323615 vizite | 48305 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

29786 vizite | 12639 comentarii

„Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?” „Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”

324726 vizite | 3486 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1343864 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

954027 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

625706 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

550101 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

488718 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.