Cum ne poate salva viaţa alimentaţia vegetariană
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

6262 vizite

20-03-2016

0 comentarii

Cum ne poate salva viaţa alimentaţia vegetariană

Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ

Alimentaţia veganăşi raw-vegană face multe furori în ultima vreme. Unii spuncă nu este doaro modă, ci un stil de viaţă sănătos, alţii consideră că face mai mult rău decât bine.


Pentru unele persoane este ceva de neînţeles, alţii consideră că acest tip de alimentaţie le-a salvat viaţa. Există însă o părere unanimă, susţinută şi de medicii specialişti: dietele vegetariene echilibrate şi foarte bine planificate sunt sănătoase şi pot preveni apariţia unor boli cronice.


O constănţeancă povesteşte cum, dintr-o consumatoare de multă carne, a devenit vegetariană şi şi-a convins familia să procedeze la fel, în urma unei probleme de sănătate a soţului ei. Alegerea a fost destul de dificilă, dar consideră că a fost înţeleaptă.


„Am ajuns la această înţelepciune şi schimb de drum trecând printr-un necaz. M-am documentat şi am avut rezultate bune. Alimentaţia aceasta l-a salvat pe soţul meu, care, în urmă cu câţiva ani, a fost diagnosticat cu cancer. Apoi, am ajuns ca foarte multă lume să-mi ceară reţete. Nu pledez să renunţăm la carne sau să devenim vegani ori raw-vegani, însă lansez provocarea ca, măcar o zi, să ne oferim o pauză şi să ne alimentăm cu ce ne dă natura”, ne sfătuieşte Manuela Costea.


Există şi riscuri


În general, vegetariană poate fi denumită persoana care exclude carnea din alimentaţia sa şi mănâncă alimente pe bază de plante şi cereale. Majoritatea dietelor vegane sunt bogate în fibre şi slabe în grăsimi, mai ales cele nesănătoase, de tip nesaturat.


Este bine de reţinut însă că acest tip de alimentaţie trebuie diversificată, astfel încât să se prevină deficienţa de nutrienţi. Există astfel riscul de a dezvolta carenţe de vitamina B12, proteine, fier, zinc, calciu şi vitamina D, precum şi riboflavină.


Dietă echilibratăpentru toate gusturile

Tocmai pentru cei care sunt la început de drum şi se tem de aceste riscuri, Manuela Costea a lansat, săptămâna trecută, la Constanţa, site-ul www.retetele-manuelei.ro. Acesta conţine peste 100 de reţete şi idei testate, astfel încât se poate obţine o alimentaţie echilibrată.


„Misiunea mea este să dăruiesc aceste reţete celor care vor să schimbe stilul de viaţă şi alimentaţia cu ceva mai simplu, mai apropiat de esenţa firească a naturii. Mă adresez şi iubitorilor de dulce, şi celor care apreciază preparatele sărate. Şi celor grăbiţi, şi celor răbdători. Şi celor care vor să gătească cu ce au prin casă, dar şi celor curioşi să încerce gusturi noi”, mai spune Manuela.

Taguri articol: sfatul medicului dieta vegetariană dietă vegetariană stil de viaţă stil de viaţă sănătos probleme calciu riscuri ficat plante proteine cereale vitamina grăsimi nutrienţi fibre carne vin

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

259278 vizite | 105352 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

235569 vizite | 92519 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

420025 vizite | 48305 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1401258 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

981658 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

659204 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

567515 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

504765 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.