Cum poate fi depistat din timp cancerul de col uterin
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

2581 vizite

17-10-2015

0 comentarii

Cum poate fi depistat din timp cancerul de col uterin

Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ

În ţara noastră, cancerul de col uterin este prima cauză de mortalitate de cancer la femeile tinere. Astfel, România este pe primul loc în Europa în clasamentul incidenţei cancerului de col uterin, cât şi al mortalităţii provocate de acesta. Practic, aproape 4.000 de românce sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer de col uterin.

Cea mai bună metodă de depistare a leziunilor precanceroase ale colului uterin este testarea citologică Babeş - Papanicolau. Aceasta se poate face în timpul consultului ginecologic, printr-un procedeu simplu, rapid şi nedureros. Potrivit medicilor specialişti, testul presupune colectarea de celule epiteliale de la nivelul colului uterin şi examinarea la microscop a acestora. Testul Babeş - Papanicolau constă în analiza unei probe de celule (frotiu) recoltate de pe suprafaţa colului uterin şi se foloseşte pentru a detecta celulele cervicale anormale sau neobişnuite sau pentru a descoperi unele semne de infecţie în această zonă.

În cazul unui test standard, medicul recoltează câteva celule din mucoasa colului uterin cu ajutorul unei spatule sau a unei periuţe, apoi celulele sunt depuse pe o lamă de sticlă şi sunt examinate la microscop.

Test gratuit la MEDSTAR 2000

Centrul Medical MEDSTAR 2000 din Constanţa continuă recoltările gratuite pentru testul Babeş – Papanicolau, în cadrul Programului Naţional de Depistare Activă Precoce a Cancerului de Col Uterin. „Pentru a beneficia de această recoltare gratuită, pacientele cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani trebuie să solicite o trimitere medicilor de familie aflaţi în contract cu centrul medical. În Spitalul MEDSTAR 2000, pacienta se va prezenta cu un formulat tip primit de la medicul de familie. Rezultatele testului vor fi transmise apoi medicului de familie. În cazurile în care sunt depistate leziuni precursoare sau incipiente, pacienta va fi îndrumată către medii ginecologi ai centrului medical. Investigaţiile suplimentare şi posibilele intervenţii chirurgicale nu sunt decontate în cadrul programului naţional”, explică reprezentanţii Spitalului MEDSTAR 2000.

Cum ne pregătim de „Papanicolau“

Rezultatul unui test Babeş - Papanicolau poate fi influenţat de existenţa sângelui menstrual, infecţii vaginale, folosirea în ultimele 48 de ore a spălăturilor vaginale sau a altor produse precum spray-uri, creme, ovule, spermicide, tampoane vaginale sau numărul insuficient de celule recoltate. De aceea este recomandat ca pacienta să îşi programeze efectuarea acestui test în afara perioadei menstruaţiei şi să nu foloseasca spray-uri, creme, ovule, spermicide sau tampoane vaginale cu 48 de ore sau cel puţin 24 de ore înainte de recoltarea frotiului. Pentru evitarea unor probleme în analiza şi stabilirea rezultatului, se recomandă şi abstinenţa pentru aceeaşi perioadă, spun medicii.

Pentru a alfa mai multe informaţii şi pentru programări, puteţi suna la numerele de telefon 0241/638.251, 072-MEDSTAR, 0722/574.250.

Taguri articol: sfatul medicului Centrul Medical MEDSTAR 2000 cancer col uterin test Babeş Papanicolau

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660450 vizite | 23315 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7947 vizite | 878 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9397 vizite | 772 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429232 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000185 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671450 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660450 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.