Cum prevenim simptomele asteniei de primăvară
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

842 vizite

21-02-2022

0 comentarii

Cum prevenim simptomele asteniei de primăvară

Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ

Chiar dacă în calendar este încă iarnă, afară pare că a venit deja primăvara. Temperaturile ridicate din ultimele zile au adus, pe lângă bucuria de a scăpa de sezonul rece, şi primele semne de astenie. Schimbarea anotimpurilor aduce, pentru cei mai mulţi dintre noi, şi o modificare a stării generale de sănătate.

Astenia de primăvară se resimte în organism ca o oboseală cronică şi se manifestă prin apatie, depresie, iritare, melancolie, dureri inexplicabile de cap, insomnie sau lipsă de concentrare. Medicii specialişti consideră că astfel de simptome sunt normale în această perioadă, deoarece, la sfârşitul iernii, organismul uman se acomodează mai greu la schimbările de temperatură şi lumină.

De asemenea, lipsa de vitamine din timpul anotimpului rece scade capacitatea de rezistenţă a organismului la afecţiunile obişnuite. Potrivit experţilor, astenia se instalează, de obicei, la începutul lunii martie şi se caracterizează printr-o lipsă de confort fizic şi psihic. Este important de ştiut, însă, că astenia de primăvară nu este o boală, ci o tulburare de sănătate, o stare de slăbiciune care poate fi prevenită, dar şi tratată cu ajutorul unor remedii relativ simple şi rapide.

Când se întâmplă să avem noroc de zile însorite de primăvară, cea mai bună modalitate de a scăpa de melancolie este mişcarea fizică în aer liber. Chiar şi câteva plimbări prin parc, urcatul scărilor sau renunţarea pentru câteva zile la maşina personală sunt benefice în ameliorarea simptomelor de astenie.

De asemenea, la sfârşitul anotimpului în care a predominat alimentaţia bogată în grăsimi, sunt indicate fructele şi legumele proaspete, care conţin toate vitaminele şi mineralele necesare pentru întărirea organismului. Bananele, merele, portocalele, rodiile, morcovii, broccoli, salata verde, ridichile sunt doar câteva dintre alimentele pe care ar trebui să le consumi pentru a evita astenia. Vitamina C din fructe şi legume are rolul de a proteja organismul de radicalii liberi şi de a alunga stările de oboseală.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661406 vizite | 57219 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

49633 vizite | 9116 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17550 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431360 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001489 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671642 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661406 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577684 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.