Cum putem face diferenţa între o simplă lăcrimare şi conjunctivită
Sursa de Sănătate logo
Bebe

1880 vizite

17-07-2017

0 comentarii

Cum putem face diferenţa între o simplă lăcrimare şi conjunctivită

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Imediat după naştere, organismul nou-născutului este extrem de sensibil şi poate contacta fel şi fel de bacterii şi virusuri, dacă nu este îngrijit corect, dar şi dacă cei care intră în contact cu acesta nu au grijă să păstreze o igienă riguroasă, mai ales a mâinilor.

Pentru a feri bebeluşul de diferite afecţiuni, este obligatoriu ca, înainte de a-l lua în braţe, atât mama, cât şi celelalte persoane care intră în contact cu el trebuie să se spele pe mâini.

Cu toate acestea, anumite afecţiuni pot fi contactate de nou-născut şi în timpul naşterii, dacă aceasta este pe cale vaginală, în timpul contactului cu mucoasele. Pentru a evita acest lucru, este necesar ca femeia însărcinată să efectueze toate analizele indicate în timpul sarcinii, pentru a se asigura că nu suferă de nicio afecţiune ce poate fi transmisă fătului în timpul naşterii, în caz contrar, aceasta va fi sfătuită de medic să opteze pentru operaţie cezariană.

Una dintre afecţiunile periculoase pentru nou-născuţi este conjunctivita neonatală. Potrivit dr. Elena Rotaru, medic specialist neonatolog, în cadrul Spitalului Euromaterna din Constanţa, aproximativ 15-20% din nou-născuţi pot dezvolta conjunctivită în primele săptămâni de la naştere. Afecţiunea reprezintă o inflamare a membranei ce acoperă ochiul şi poate fi de trei feluri: alergică, virală şi bacteriană.

„Conjunctivita poate fi determinată de bacterii cu transmitere sexuală (luate din vaginul matern, în timpul naşterii spontane), de flora bacteriană normală care colonizează pielea şi nazofaringele, în primele zile după naştere, de substanţe chimice aplicate în ochiul nou-născutului. În plus, secreţia oculară poate fi determinată de obstrucţia canalului nazolacrimal, mai mult decât conjunctivita în sine.

Cauzele conjunctivitei neonatale pot fi bacteriene, virale, chimice.

Cea mai gravă infecţie oculară este aceea cu Neisseria gonorree, care determina gonoreea maternă, fiind o boală cu transmitere sexuală”, explică medicul neonatolog.

La sugari, simptomele conjunctivitei apar la scurt timp după infectare, la aproximativ două zile. Acesta va simţi disconfort la nivelul ochilor, senzaţie de mâncărime, arsură, durere, va lăcrima, iar ochii i se vor înroşi.

Nu orice secreţie oculară este conjunctivită

Pentru a preveni acest tip sever de conjunctivită, se practică aplicarea în sacul conjunctival de unguente cu antibiotic, sau soluţii cu nitrat de argint nou-născutilor care vin pe lume pe cale vaginală.

„În cazul suspectării unei conjunctivite care se manifestă prin secreţie oculară purulentă, este necesară cultura din secreţie, înainte de începerea unui tratament antibiotic local. Nu orice secreţie oculară poate fi considerată conjunctivită. O secreţie oculară care curge continuu pe obrazul nou-născutului poate reprezenta, de fapt, un canal nazolacrimal înfundat. O altă cauză de ochi roşu şi secreţie oculară abundentă poate fi glaucomul congenital, care este o urgenţă oftalmologică. De aceea, controlul oftalmologic este necesar în orice situaţie în care nou-născutul prezintă o secreţie oculară abundentă, persistentă, care se asociază cu aspectul de ochi roşu, iritabil şi umflat”, mai spune dr. Elena Rotaru.

Igiena oculară la nou-născut se face cu ser fiziologic şi comprese sterile, ochiul ştergându-se din exterior către interior, de două ori pe zi, sau oricând este nevoie (atunci când se adună secreţii). Este bine de ştiut că la fiecare ochi în parte trebuie folosit un alt tampon steril, pentru a evita răspândirea infecţiei la ambii ochi, în cazul în care unul este afectat. Igiena mâinilor cu apă şi săpun, anterior efectuării igienei oculare la nou-născut, este obligatorie!

Pentru detalii, consultaţii, programări şi consiliere, apelaţi numărul de telefon al Spitalului Euromaterna, 0241.605.555.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660325 vizite | 17761 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7631 vizite | 699 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9074 vizite | 600 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429160 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000162 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660325 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.