Cum să te fereşti de gonoree. Prezervativul, cea mai bună armă de apărare
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

4051 vizite

04-04-2018

0 comentarii

Cum să te fereşti de gonoree. Prezervativul, cea mai bună armă de apărare

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Medicii constănţeni recomandă folosirea prezervativelor, mai ales că acesta nu vă fereşte doar de infecţia cu HIV, ci şi de gonoree sau de hepatitele virale.

Autorităţile sanitare au anunţat, săptămâna trecută, că un bărbat s-a infectat cu cea mai gravă formă de gonoree din lume. Mai mult decât atât, specialiştii spun că este pentru prima dată când boala nu poate fi tratată cu protocolul medicamentos folosit în mod obişnuit în această afecţiune. Tocmai de aceea, pentru a preveni răspândirea acesteia, este absolut necesar ca în timpul unei reprize de amor să se folosească neapărat prezervativul.

Gonoreea, denumită popular blenoragie sau sculament, este o infecţie cu transmitere sexuală care vă poate da viaţa peste cap. Aşa că, pentru a sta liniştiţi, folosiţi prezervativul! În caz de îmbolnăvire, singurul care vă poate trata este medicul. Sfaturile prietenilor sau informaţiile aflate de pe internet vă pot face mai mult rău, susţin specialiştii.

Potrivit dr. Cristina Bondărescu, medic specialist dermato-venerice, gonoreea este o boală infecto-contagioasă ce se transmite, de obicei, pe cale sexuală. Se pare că aceasta este cunoscută încă din Antichitate.

Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în legătură cu răspândirea acestei boli sunt de-a dreptul şocante: apar anual aproximativ 60-70 milioane de cazuri noi, dar şi pentru această boală există, la acest moment, aşa-numitul fenomen „aisberg”, adică este posibil ca numărul real de îmbolnăviri să fie chiar mai mare, având în vedere că boala nu este peste tot raportată.

Simptome şi complicaţii

La bărbaţi, gonoreea se poate asocia cu o inflamare a prepuţului şi a glandului, cu adenopatie inghinală, iar dacă pacientul nu începe tratamentul imediat, boala se prelungeşte şi poate determina alte complicaţii locale, cum ar fi periuretrita, orhiepididimita, fimoza etc.

Gonoreea acută la femeie se manifestă prin senzaţie de urinare permanentă, dureri pelvine, dureri la urinat, dureri sau greutate la desfăşurarea actului sexual.

Forma cronică este mai frecventă la femeie, existând şi forme cu manifestări minime: leucoree discretă, vaginite, dispareunie, salpingite trenante. Desigur, tot în acest context trebuie amintită şi asocierea gonoreei la femeie cu alte infecţii de natură venerică: tricomoniaza, candidoza vaginală, chlamidioza, vegetaţiile veneriene.

În plus, un studiu recent arată că tot mai multe femei însărcinate au gonoree, fapt îngrijorător dacă luăm în calcul faptul că aceasta poate cauza probleme nou-născutului şi nu numai. Totodată, gonoreea poate duce la avort, naştere prematură şi infecţie a ochilor copilului, contactată în timp ce acesta traversează canalul de naştere.

De asemenea, nou-născuţii infectaţi cu gonoree pot prezenta şi ei o serie de complicaţii.

Bineînţeles, există posibilitatea ca persoanele infectate să nu aibă deloc simptome, dar atunci când acestea apar, durează până la maxim 30 de zile (cel mai adesea 4-8 zile) de la infectare.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660334 vizite | 17972 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7656 vizite | 712 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9085 vizite | 607 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429160 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000162 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660334 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.