Cum să-ți păstrezi eficiența și sănătatea în timp ce lucrezi de acasă?
Sursa de Sănătate logo
Stil de viaţă sănătos

135 vizite

05-10-2023

0 comentarii

Cum să-ți păstrezi eficiența și sănătatea în timp ce lucrezi de acasă?

Sursă foto: freepik/pikisuperstar


Odată cu expansiunea uimitoare a tehnologiei, dar și a pandemiei, mulți dintre noi ne-am reorientat profesional și am început să lucrăm de acasă. Este adevărat că această modalitate prin care putem câștiga bani sună foarte bine, dar poate veni la pachet și cu provocări numeroase.

Provocarea principală este adaptarea la schimbare, cu tot ce presupune. Gestionarea timpului, menținerea productivității și păstrarea echilibrului între viața profesională și personală sunt aspecte esențiale, fără de care balanța va înclina spre negativ. De aceea ne-am propus ca în acest articol să îți oferim 10 sfaturi care sperăm noi că te vor ajuta să lucrezi eficient de acasă, să te adaptezi ușor la schimbarea radicală și, în același timp, să îți menții sănătatea fizică, mentală și psihică.

Vrei să lucrezi cât mai eficient de acasă?

Iată cele mai utile recomandări:

Fără organizarea clară a activităților de peste zi, este ușor să te pierzi în sarcinile zilnice, putând să lucrezi excesiv sau să pierzi din productivitate. De aceea este necesar să-ți stabilești un orar fix, care include perioade dedicate muncii, pauzelor și timpului liber.

Folosește un planning pe zile, dar și pe săptămâni. După ce trec zilele în care ai bifat toate activitățile, nu-l arunca. Păstrează-l pentru a-ți aminti când îl vei revedea ce făceai la un moment dat și cât de mult ai evoluat. Sau pentru a realiza că uneori nu ai decis în favoarea ta.

Lucratul într-un mediu inconfortabil îți poate afecta concentrarea și productivitatea, motiv pentru care crearea unui spațiu de lucru bine organizat și confortabil, cu un scaun ergonomic, un birou spațios și iluminare adecvată te va ajuta să-ți păstrezi focusul pe ceea ce ai de făcut.

Pe ecohome.md găsești scaune pentru calculator foarte confortabile, dar și fotolii tapițate cu diferite materiale pentru ca tu să te simți confortabil indiferent că lucrezi, te joci sau pur și simplu gândești un plan pentru ziua respectivă. Știai că multe din afecțiunile coloanei sunt cauzate de postura incomodă în timp ce lucrăm?

Munca fără pauze poate duce la oboseală excesivă și scăderea performanței. Medicii recomandă pauze de câte 5 minute la fiecare 50 de minute lucrate, pentru a-ți reîmprospăta mintea și a reduce stresul. Dar atenție! Pauza nu înseamnă să rămâi la calculator, pe scaun, ci să te ridici și să te deplasezi prin casă. Sau în natură dacă locuiești la casă.

Fără obiective clare, poți să te simți copleșit și să nu știi de unde să începi. Așa că stabilirea unor obiective realizabile pentru fiecare zi sau săptămână este crucială. Împarte sarcinile mari în task-uri mai mici.

Munca de acasă poate duce la izolare și dificultăți în comunicare. În cazul în care nu lucrezi pe cont propriu, ci ești angajat în cadrul unei companii, este necesar să folosești instrumente de comunicare eficiente, cum ar fi e-mailul, aplicații de mesagerie sau platforme de colaborare online care te vor ajuta să comunici cu ceilalți membri ai echipei.

Statul prelungit poate afecta sănătatea fizică și mentală. Așa că de ce să riști să te îmbolnăvești de diferite afecțiuni, când este atât de ușor să integrezi exercițiile fizice în rutina ta zilnică pentru a-ți menține energia și vitalitatea? Există programe de gimnastică de dimineață pe diferite canale de televiziune care te vor ajuta să îți menții starea de sănătate și buna dispoziție.

Lipsa unui program de somn regulat poate duce la oboseală excesivă și scăderea concentrării. Asigură-te că dormi suficient și încearcă să te culci și să te trezești în același timp în fiecare zi.

Stresul excesiv poate afecta sănătatea mentală și productivitatea. Încearcă să nu te concentrezi pe probleme, ci pe soluții, pentru că problemele se pot ivi frecvent. Altfel, viața nu ar avea magie.

Practică tehnici de relaxare, cum ar fi meditația și respirația profundă, pentru a-ți menține echilibrul emoțional. Sau citește o carte relaxantă ori vizionează un film motivațional. Sau, mai important! Roagă-te! Te vei liniști instantaneu.

Alimentația necorespunzătoare poate afecta nivelul de energie și concentrarea. În plus te poate îmbolnăvi. În zilele noastre, cauzele bolilor comune sunt în alimentele pe care alegem să le consumăm.

Adoptă o dietă echilibrată, cu alimente bogate în nutrienți, și evită consumul excesiv de produse procesate.

Inflexibilitatea în fața schimbărilor poate duce la frustrare și stagnare. Fii deschis la schimbări, la noi oportunități și adaptează-te rapid la noile cerințe sau situații.

Și, cel mai important! Dacă nu îți place ce faci sau unde te afli, găsește soluțiile potrivite pentru tine, astfel încât să-ți aducă mulțumirea și plăcerea de a lucra la pasiunea ta.

Munca de acasă poate fi o experiență plină de satisfacții, dar și provocări. Prin aplicarea acestor sfaturi utile, poți să îți maximizezi eficiența și să îți menții sănătatea fizică, mentală și psihică în echilibru. Amintește-ți că sănătatea ta este esențială pentru a fi productiv și pentru a te bucura de viața personală și profesională.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658900 vizite | 15928 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7548 vizite | 632 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8969 vizite | 539 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429108 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671437 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658900 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577339 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.