Cum se depistează intoleranţa la gluten: simptome şi investigaţii
Sursa de Sănătate logo
Nutriţie

2098 vizite

09-06-2016

0 comentarii

Cum se depistează intoleranţa la gluten: simptome şi investigaţii

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Boala celiacă este o afecţiune autoimună declanşată de glutenul din alimente, la persoanele cu predispoziţie genetică. Afecţiunea este una dintre cele mai frecvente cauze de malabsorbţie cronică. Malabsorbţia duce la scădere ponderală, dureri abdominale şi balonări, acestea fiind simptomele asociate bolii celiace.

Testarea pentru boala celiacă se recomandă pacienţilor cu simptome sau probe de laborator sugestive pentru malabsorbţie, cum ar fi diaree, scădere ponderală, dureri abdominale sau balonări, precum şi celor care au o rudă de gradul I diagnosticată cu boală celiacă.

„Dacă pacientul are transaminazele crescute, fără o alta etiologie, ori dacă are diabet zaharat tip I cu semne sau probe biologice sugestive pentru boala celiacă, trebuie să facă testul de detecţie a bolii celiace. La pacienţii cu anticorpi prezenţi sau cu suspiciune clinică mare, se recomandă inclusiv endoscopia digestivă superioară cu biopsia mucoasei intestinale. Pacientul nu trebuie sa fie la dieta fără gluten în momentul în care este testat”, explică dr. Oana Bucur, specialist medicină internă.

Taguri articol: stiri medicale nutritie boala celiaca intoleranţe

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660333 vizite | 17922 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7645 vizite | 708 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9081 vizite | 605 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429160 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000162 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660333 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.