Cum se manifestă boala care te face să te simți Dumnezeu şi Demon în acelaşi timp
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1240 vizite

11-01-2018

0 comentarii

Cum se manifestă boala care te face să te simți Dumnezeu şi Demon în acelaşi timp

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Tulburarea bipolară sau boala maniaco-depresivă reprezintă o tulburare psihică ce constă în modificarea anormală şi de lungă durată a dispoziţiei afective, energiei şi a abilităţii de funcţionare a unei persoane. Mai grav, aceşti pacienţi cu tulburare afectivă bipolară nu realizează gradul în care instabilitatea şi exploziile emoţionale perturbă viaţa proprie şi pe a celor din jur şi chiar refuză tratamentul.

„Ei percep episodul maniacal ca pe o perioadă de randament crescut, cu ascuţirea inteligenţei, a imaginaţiei şi spiritualităţii, a sociabilităţii şi productivităţii. Acestea chiar produc efecte la genii. Van Gogh, Schumann, Victor Hugo, Churchill au fost bipolari, dar dacă nu eşti geniu, cel mai bine este să cauţi un psihiatru, cu atât mai mult cu cât euforia este întotdeauna urmată de prăbuşirea emoţională, regrete şi vinovăţie”, a declarat dr. Diana Meliu Cârjaliu, medic psihiatru.

Specialistul a precizat că este suficient un singur episod maniacal pentru a putea pune diagnosticul. Cu alte cuvinte, apare o succesiune neregulată şi impredictibilă între episoade, de escaladare şi prăbuşire a elanului vital şi emoţional.

Trebuie precizat că episoadele pot apărea anual sau chiar la câţiva ani, timp în care individul pare normal din punct de vedere psihic. Oricum, în funcţie de nivelul escaladării, se disting mai multe tipuri de boală. Cert este că nu se ştie niciodată când va apărea următorul episod: poate fi peste un an sau peste 15. Sigur este numai că, în timp, vor mai exista episoade maniacale sau depresive.

Problema este că virajele afective influenţează somnul, energia, activitatea, judecata, comportamentul şi abilitatea de a gândi clar şi de a lua decizii. Tulburarea afectivă bipolară (TAB) durează toată viaţa, fiecare om îşi poate manageria virajele afective urmând un plan de tratament medicamentos.

„Deşi TAB poate debuta la orice vârstă, este diagnosticată în mod tipic, în jurul vârstei de 20 de ani. Din ce în ce mai multe debuturi apar totuşi la vârste înaintate şi există studii care acreditează chiar un procent de 40% pentru debutul după 60 de ani. Simptomele sunt particulare fiecărei persoane şi pot varia de la un episod la altul. Sunt cele mai seducătoare stări ale naturii umane, imposibile în mod normal. E ca şi cum ai fi drogat cu marijuana şi amfetamine, te simţi Dumnezeu şi Demon în acelaşi timp. Încă nu am văzut maniacal care să considere (mai ales dacă a avut episoade depresive înainte) că fericirea care a dat peste el este o boală care să mai şi trebuiască tratată”, a explicat medicul.

Partea şi mai proastă, a precizat dr. Diana Meliu Cârjaliu este că aparţinătorii reacţionează prompt (adică duc la psihiatru sau internează pacientul) numai în episodul maniacal şi, uneori, nu sesizează episodul depresiv, care, fie nu-i deranjează, fie li se pare justificat de anumite circumstanţe, fie le convine, pentru că, în sfârşit, fiul sau fiica lor stă în casă şi nu mai creează probleme.

Menţionăm că episodul maniacal poate apărea peste noapte, urmând ca tabloul complet să se instaleze în 2-3 zile. Altfel spus, pur şi simplu te culci seara normal şi te trezeşti dimineaţa, ca şi cum te-ai fi încărcat la baterie. Ca în toate tulburările psihice, nu speraţi că puteţi controla simptomele şi nu aşteptaţi să treacă de la sine.

Oricum, pacienţii maniacali, ca şi cei schizofreni sau cu alte tulburări psihotice ajung să-i transforme pe psihiatri în negociatori.

„Maniacalul negociază necesitatea tratamentului, medicaţia, dozele, durata. El consideră că a făcut vreun hatâr familiei, că s-a prezentat la consultaţie şi că tratamentul, doza şi durata sunt la latitudinea antipaticului de psihiatru”, a mai spus medicul.

Taguri articol: sfatul medicului psihic tulburare bipolari

Comentează aici

Articole recomandate

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

176085 vizite | 92512 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

363547 vizite | 48305 comentarii

Mihaela Bilic: SLĂNINA DE PORC ESTE SĂNĂTOASĂ. "Este mai aproape de uleiul de măsline şi de somon" Mihaela Bilic: SLĂNINA DE PORC ESTE SĂNĂTOASĂ. "Este mai aproape de uleiul de măsline şi de somon"

261374 vizite | 7590 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1368369 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

965387 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

640543 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

556017 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

494975 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.