Cum se manifestă Sindromul Down şi cum se depistează
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

2279 vizite

22-03-2017

0 comentarii

Cum se manifestă Sindromul Down şi cum se depistează

Sindromul Down (trisomia 21) apare în momentul în care o copie suplimentară a cromozomului 21 se lipeşte la perechea normală de cromozomi 21. Acest material genetic în plus va duce la apariţia unor trăsături particulare, cum ar fi modificările faciale, statura mica, hipotonia musculară, anomalii cardiace.

Sindromul Down reprezintă cea mai frecventă anomalie cromozomială, unul din 700 de nou-născuţi putând fi afectaţi.

„Deşi mamele cu vârste peste 35 ani au un risc mai mare de a avea un copil cu sindrom Down, 80% dintre bebeluşii afectaţi sunt născuţi de mamele mai tinere de 35 de ani, care, de multe ori, ignoră această boală («Sunt tânără, mie nu mi se poate întâmpla»). Persoanele cu trisomie 21 prezintă grade diferite de dezvoltare intelectuală, de la afectări uşoare, la foarte severe. În prezent, aceste persoane supravieţuiesc până la 60-65 ani, cei mai mulţi putând efectua munci uşoare sau medii. Mulţi dintre copiii afectaţi de sindromul Down au un talent particular în domeniul artistic (desen, muzică)”, explică dr. Coralia Ştefănescu, medic primar, obstetrică şi ginecologie, doctor în ştiinţe medicale, coordonator al Departamentului de Medicină Materno-Fetală, Spitalul Euromaterna.

Diagnosticarea sindromului Down se face antenatal, prin screening combinat. Daca rezultatele acestui screening sau ale examenului morfologic suspectează trisomia 21, va fi recomandată efectuarea unei amniocenteze.

În cadrul Departamentului de Morfologie Materno-Fetală, din Spitalul Euromaterna, puteţi efectua investigaţiile necesare în sarcină, în vederea depistării anomaliilor cromozomiale. Pentru programări şi consilieri, apelaţi 0241.60.55.55.

Taguri articol: sfatul medicului screening sindrom down diagnostic euromaterna ginecologie

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661406 vizite | 57219 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

49736 vizite | 9126 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17551 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431360 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001495 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671642 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661406 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577689 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.