Cum se trateaza cancerul colo-rectal
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

1687 vizite

22-01-2017

0 comentarii

Cum se trateaza cancerul colo-rectal

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

În România, frecvenţa cancerului colorectal este în creştere rapidă. Incidenţa şi mortalitatea s-au dublat în ultimii 20 ani atingând în anul 2000 o incidenţă de 17,74 /100.000 loc.; în 2006 s-au înregistrat 8240 cazuri noi, situând România în rândul ţărilor cu o incidenţă medie a bolii. În ultimii 2 ani cancerul colorectal a devenit a doua cauză de deces prin cancer (după cancerul bronhopulmonar, dar devansând cancerul gastric), cu un număr de 4.150 decese în 2002 (19,05 /100.000 loc.) şi 4.860 decese în 2006.
Raportul bărbaţi/femei este 1,3. Sub 3% din cazuri apar la persoanele sub 40 ani. Incidenţa creşte rapid peste 45 ani şi se dublează cu fiecare decadă de viaţă.

Simptome ale cancerului colo-rectal

Cancerul intestinal în fază incipientă poate să nu prezinte niciun simptom; iar anumite simptome ale cancerului intestinal în stadiu avansat pot apărea şi la persoane cu probleme medicale mai puţin grave, precum hemoroizii.

Consultaţi medicul dacă observaţi oricare dintre următoarele simptome de mai jos.

Simptomele iniţiale ale cancerului intestinal includ:

Întrucât cancerul intestinal evoluează, acesta poate provoca uneori sângerare în interiorul intestinului.În cele din urmă, acest lucru poate duce la o deficienţă de hematii (globule roșii) în organism, fenomen numit anemie.

Simptomele anemiei includ oboseala şi dificultăţi de respiraţie.

În unele cazuri, cancerul intestinal poate provoca o obstrucţie în intestin. Simptomele obstrucţiei intestinale includ:

Cauze şi factori de risc

Cancerul apare atunci când celulele dintr-o anumită zonă a corpului se divizează şi se multiplică prea rapid. Acest lucru produce o porţiune de ţesut cunoscută sub numele de tumoră.

Majoritatea cazurilor de cancer de colon se dezvoltă mai întâi în interiorul aglomerării de celule pe mucoasa interioară a intestinului. Aceste aglomerări sunt cunoscute drept polipi. Cu toate acestea, dacă dezvoltaţi polipi, nu înseamnă neapărat că veţi avea cancer intestinal.

Încă nu se ştie exact ce anume face cancerul să se dezvolte în interiorul intestinului. Cu toate acestea, cercetările au demonstrat că există mai mulţi factori care ar putea să crească şansele de a-l dezvolta.

Vârsta

Aproximativ 2/3 din persoanele diagnosticate cu cancer intestinal au peste 60 de ani.

Istoricul familial

Există dovezi conform cărora cancerul intestinal poate fi transmis genetic. Aproximativ 20% din persoanele care dezvoltă cancer intestinal au o rudă apropiată (mamă, tată, frate sau soră) sau o rudă de gradul doi (bunic, unchi sau mătuşă) care, de asemenea, au avut cancer de colon.

Se estimează că în cazul în care aveţi o rudă apropiată cu istoric de cancer intestinal, riscul de a dezvolta cancer intestinal se dublează. Dacă aveţi două rude apropiate cu istoric de cancer intestinal, riscul pentru dvs. creşte de patru ori.

Dieta

Un număr mare de dovezi sugerează faptul că o dietă bogată în carne roşie şi procesată poate creşte riscul de a dezvolta cancer de colon. Din acest motiv, Departamentul de Sănătate sfătuieşte persoanele care mănâncă mai mult de 90 grame (greutate carne gătită) de carne roşie şi procesată pe zi să reducă consumul la 70 grame.

Există, de asemenea, dovezi că o dietă bogată în fibre şi săracă în grăsimi saturate poate ajuta la reducerea riscului de cancer intestinal. Medicii specialişti în oncologie sunt de părere că acest lucru se întâmplă deoarece acest tip de dietă încurajează mişcările intestinale regulate.

Fumatul

Persoanele care fumează ţigări au cu 25% mai multe şanse de a dezvolta cancer intestinal, alte tipuri de cancer şi boli de inimă decât persoanele care nu fumează.

Consumul de alcool

Un studiu important, numit studiul EPIC, a arătat faptul că alcoolul a fost asociat cu riscul de cancer intestinal. Chiar şi alcoolul în cantităţi mici vă poate supune unui risc mai ridicat de a dezvolta cancer intestinal. Studiul EPIC a constatat că pentru fiecare două unităţi de alcool pe care o persoană le bea în fiecare zi, riscul de dezvoltare a cancerului intestinal ajunge până la 8%.

Obezitatea

Obezitatea este conectată unui risc crescut de cancer intestinal. Bărbaţii obezi sunt cu 50% mai predispuşi la riscul de a dezvolta cancerul intestinal decât persoanele cu o greutate normală. Bărbaţii cu un nivel de obezitate ridicat, care au un indice de masă corporală (IMC) de peste 40, sunt de două ori mai predispuşi la riscul de a dezvolta cancer intestinal.

Femeile obeze prezintă un risc uşor crescut de a dezvolta boala, iar femeile cu un nivel de obezitate ridicat sunt cu 50% mai predispuse riscului de a dezvolta cancerul intestinal decât femeile cu o greutate normală.

Sedentarismul

Persoanele sedentare prezintă un risc mai crescut de a dezvolta cancerul intestinal. Puteţi ajuta la reducerea riscului de cancer intestinal şi de alte tipuri de cancer făcând mişcare în fiecare zi. Riscul poate fi redus cu până la o cincime dacă faceţi o oră de exerciţii fizice intense în fiecare zi sau două ore de exerciţii moderate (precum aspirarea sau mersul pe jos).

Tulburările digestive

Unele boli vă pot predispune la un risc mai crescut de a dezvolta cancerul intestinal. Persoanele care suferă de boala Crohn (inflamația colonului) sunt de 2-3 ori mai predispuşi la dezvoltarea cancerului de colon. Riscul de dezvoltare a cancerului de colon este mult mai ridicat la persoanele care suferă de colită ulceroasă, şi 1 din 20 din aceste persoane va continua să dezvolte boala.

Boli genetice

Există două boli ereditare rare care pot provoca apariţia cancerului intestinal. Acestea sunt:

a) Polipoză adenomatoasă familială (PAF).

b) Cancer colorectal nonpolipozic ereditar (CCNPE).

Metode de tratament

Persoanele care suferă de cancer colo-rectal trebuie îngrijite de o echipă multidisciplinară. Aceasta este o echipă de specialişti care lucrează împreună pentru a furniza cel mai bun tratament şi cea mai bună îngrijire şi pentru a lua decizii în cadrul Comisiei Oncologice. Deciziile vor avea în vedere:

Există mai multe tratamente pentru cancerul intestinal, inclusiv:

Intervenţia chirurgicală este de obicei tratamentul principal pentru cancerul intestinal, dar în aproximativ 1 din 5 cazuri, cancerul este prea avansat pentru a fi îndepărtat prin intervenţie chirurgicală și se apelează la radioterapie. Dacă vă operaţi, este, de asemenea, posibil să aveţi nevoie de chimioterapie, radioterapie sau terapie biologică, în funcţie de cazul dvs.

Planul de tratament

Planul recomandat de tratament va depinde de stadiul şi de localizarea cancerului intestinal.

În cazul în care cancerul se limitează la rect, în mod normal, se va utiliza radioterapia pentru a micşora tumora, apoi se poate utiliza intervenţia chirurgicală pentru a o îndepărta. Uneori, radioterapia este combinată cu chimioterapia, care este cunoscută sub numele de chimioradioterapie.

În cazul în care aveţi cancer intestinal în stadiul 1, ar trebui să fie posibilă eliminarea chirurgicală a cancerului şi să nu mai fie necesar niciun tratament suplimentar.

Dacă aveţi cancer intestinal în stadiul 2 sau 3, se poate utiliza intervenţia chirurgicală pentru a îndepărta cancerul şi, în unele cazuri, ganglionii limfatici din apropiere. Apoi, intervenţia chirurgicală este urmată de o cură de chimioterapie pentru a opri recidivarea cancerului.

De obicei, nu este posibilă vindecarea cancerului în stadiul 4 (avansat). Cu toate acestea, simptomele pot fi controlate, iar cancerul răspândit poate fi încetinit prin utilizarea unei combinaţii de intervenţie chirurgicală, chimioterapie, radioterapie şi terapie biologică unde este cazul.

Sursa: http://amethyst-radiotherapy.ro/

Taguri articol: boli şi afecţiuni cancer colon tratament radioterapie constipatie oboseala balonare anemie ereditar boala crohn oncologie sedentarism

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

566596 vizite | 145 comentarii

Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav

56438 vizite | 58 comentarii

Cum ştii dacă ai probleme cu glanda tiroidă Cum ştii dacă ai probleme cu glanda tiroidă

43561 vizite | 41 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1428090 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

998601 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671219 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577259 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

566596 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.