Cum se tratează corect sindromul diareic. Atenţie, antidiareicele pot face rău
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

4118 vizite

12-11-2016

0 comentarii

Cum se tratează corect sindromul diareic. Atenţie, antidiareicele pot face rău

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Dereglările de tranzit intestinal pot afecta calitatea vieţii,mai ales dacă persoanele suferinde sunt active sau muncescmulte ore pe zi. Deşi episoadele diareice sunt, de multe ori, trecătoare şi nu sunt considerate a fi periculoase, în spatele acestora se pot ascunde afecţiuni greu de diagnosticat şi de tratat.


Pentru că sindromul diareic este o problemă destul de întâlnită, dr. Elena Petrovici, medic specialist gastroenterologie, medicină internă, atenţionează asupra faptului că este foarte important ca boala să fie diferenţiată. Astfel, aflăm că diareea poate fi acută (are o durată până la trei săptămâni) şi cronică (cu o durată mai mare de trei săptămâni).


„Pacienţii cu diaree, în special cei cu diaree croniă, trebuie să se prezinte cât mai urgent la medic, deoarece cauzele pot fi diferite şi uneori grave. Diareea poate fi dată de bolile inflamatorii intestinale, cum e boala Crohn Diareea sau recto-colita ul-cero-hemoragică. De asemenea, şi boala celiacă (intoleranţa la gluten) poate provoca diaree cronică, precum şi cancer de colon. Diagnosticul este pus, în majoritatea cazurilor, prin colo-noscopie, care arată eventualele modificări de la nivelul intestinului, colonului, iar rezultatul anatomopatologic, din urma biopsiei, pune diagnosticul cu certitudine. Alte investigaţii necesare, pentru diag-nosticarea sindromului diareic, sunt copro-cultura şi examenul copro-parazitologic, deoarece, mai ales în cazul diareii acute, poate fi prezentă o infecţie parazitologică sau bacteriană”, explică medicul specialist.


Cum să evitaţi deshidratarea


Tratamentul sindromului diareic este relativ simplu, potrivit specialistului, deoarece este pe bază de antibiotice şi antidiareice. În schimb, în cazul diareii cronice, trebuie acordată o mare atenţie tratamentului, în sensul că o diaree cronică nu trebuie tratată cu antidiareice, deoarece poate masca simptomatologia, astfel întârziind punerea unui diagnostic sau din contra se poate agrava simptomatologia, prin apariţia unor complicaţii, de genulmegacolonului toxic.

„„Doar bolile diareice infecţioase se tratează cu antibiotice. În cazul diareii cronice tratamentul variaza foarte mult in functie de cauza.De exemplu in cancerul de colon singurul tratament este cel chirurgical. Alte simptome ce pot surveni sunt: dureri abdominale, scădere ponderală, inapetenţă, greaţă, vărsături etc. De exemplu, boala Crohn, nu afectează doar intestinul gros, leziunile urcă până la stomac şi pot să apară greaţăşi vărsături”, adaugă medicul specialist.


Dacă pacientul prezinta multe scaune diareice pe zi, se instalează deshidratarea. De aceea, persoanele care suferă de episoade prelungite de diaree, trebuie să se hidrateze corespunzător, iar dacă nu este suficient consumul mare de apă, atunci aceştia trebuie să apeleze la hidratarea endovenoasă.

Dacă diareea este agresivă, cu multe scaune, oricât de mult s-ar alimenta bolnavul, tot se deshidratează, de aceea perfuziile sunt importante”,explică dr. Petrovici.

În concluzie, dacă suferiţi frecvent de episoade prelungite de diaree, renunţaţi la medicaţia antidiareică şi prezentaţi-vă la un medic specialist pentru a afla adevărata cauză a sindromului.

Pentru mai multe informaţii, apelaţi numerele de telefon Medstar General Hospital0341174600,0725532551.

Taguri articol: sfatul medicului analize antibiotice boala depistare deshidratare diagnostic gastroenterologie important gluten colon hospital boala crohn gene stomac intestinală biopsie medstar general hospital dereglări

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658481 vizite | 15590 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7531 vizite | 621 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8952 vizite | 531 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429101 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000149 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671437 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658481 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577339 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.