Cum stimulați lactația, pentru a avea un bebeluș fericit
Sursa de Sănătate logo

Sursa Asian Institute of Medical Sciences

Sursa Asian Institute of Medical Sciences
Sfatul medicului

964 vizite

25-03-2020

0 comentarii

Cum stimulați lactația, pentru a avea un bebeluș fericit

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Ați dat naștere unui bebeluș și nu aveți lapte suficient pentru el? Nu știți dacă cel mic mănâncă suficient? Specialiștii spun că cea mai bună metodă de a crește cantitatea de lapte este stimularea: cu cât nou-născutul se hrănește mai mult, cu atât sânii vor produce mai mult lapte. În schimb, dacă cel mic obișnuiește să mănânce mai puțin, puteți utiliza o pompă pentru sân.

Potrivit dr. Valentin Pețeanu, fumatul contribuie la reducerea cantității de lapte matern. Așadar, dragi mămici, faceți tot posibilul să renunțați la acest viciu, pentru a vă putea hrăni copilașii în siguranță. De asemenea, în timpul alăptării, trebuie schimbată puțin alimentația. Teoretic, nu există alimente interzise în timpul alăptării, dar înainte de a mânca ceva, se recomandă testarea toleranței și preferințelor bebelușului.


„Consumați un anumit aliment înainte de alăptare, apoi observați reacțiile bebelușului în timpul și după hrănire. În mod evident, trebuie evitate tutunul, alcoolul, drogurile și medicamentele. Aceste substanțe ajung direct în laptele matern și în sistemul nou-născutului. Dacă totuși nu vă puteți abține, amânați aceste obiceiuri nesănătoase până după masa nou-născutului, cu cel puțin o oră înaintea unei noi alăptări. De-a lungului timpului, s-a observat că mamele, în general, au o carență de vitamina B 9 - acid folic, care se regăsește în alimente precum varza, sparanghelul, porumbul, năutul și spanacul. În general, li se recomandă proaspetelor mămici să continue tratamentul cu vitamine din timpul sarcinii”, a explicat dr. Valentin Peţeanu.
Ce se petrece în situaţia în care proaspetele mămici se confruntă cu scurgeri de lapte atunci când nu alăptează? Specialistul a precizat că acest lucru este normal şi că este posibil să se întâmple și în timp ce nou-născutul se hrănește, dar la celălalt sân. De asemenea, puteți sesiza fenomenul atunci când auziți un bebeluș plângând.

Contracții uterine în timpul alăptării


O altă problemă cu care se confruntă femeile în timpul alăptatului o reprezintă contracțiile uterine. Dr. Peţeanu a afirmat că, cel puţin în prima săptămână de la naştere, în timpul alăptării se declanșează contracții uterine care ajută uterul să revină la dimensiunile normale, de dinainte de graviditate. De cele mai multe ori, acest fenomen dispare în două săptămâni de la naștere.


Deseori, mămicile nu își dau seama foarte clar dacă bebelușul este sătul sau nu. Trebuie să știți că, în primele două săptămâni, bebelușii au nevoie de un program regulat de hrănire: de 8-12 ori pe zi sau de 6-10 ori, dacă este hrănit cu formule de lapte. Așadar, nu trebuie să așteptați alăptarea bebelușului până când acesta plânge și devine nervos. Indicii mai subtile sunt trezirea nou-născutului, gestul acestuia de a-și pune pumnul în guriță sau mișcarea buzelor ca și cum ar suge.


„În primele zile de la naștere, este bine să hrăniți bebelușul la fiecare 2 - 4 ore, chiar dacă trebuie să-l treziți. De obicei, mama poate spune dacă bebelușul este sătul după expresia feței acestuia sau după comportamentul său - nou-născutul poate renunța singur la sân.
Totodată, fiecare bebeluș este unic și reacționează distinct, în raport cu propria personalitate. Totuşi, un indiciu bun este și numărul de scaune al copilului. În primele zile de viață, nou-născutul murdărește puțin scutecul și doar de câteva ori. În următoarele săptămâni, el va urina de cel puțin şase ori și va avea scaun de cel puțin trei ori pe zi”, a adăugat medicul.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657403 vizite | 14754 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7506 vizite | 606 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8910 vizite | 505 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429083 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000147 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671434 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657403 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.