Cum tratăm sindromul picioarelor neliniştite
Sursa de Sănătate logo

Brodel Emma (3)

Brodel Emma (3)
Boli şi afecţiuni

1356 vizite

22-05-2012

0 comentarii

Cum tratăm sindromul picioarelor neliniştite

Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN
Sindromul picioarelor neliniştite este o afecţiune destul de frecventă, dar de obicei trecută cu vederea, a subliniat dr. Emma Brodel, medic de familie în cadrul Centrului medical GALAMED. Boala, însă, trebuie luată în serios, căci afectează atât mişcarea, cât şi somnul. „Simptomele diferă de la o persoană la alta. În general, însă, bolnavii depistaţi cu sindromul picioarelor neliniştite au o senzaţie neplăcută la nivelul membrelor inferioare şi o tendinţă nestăpânită să le mişte. Printre simptome, enumerăm nevoia imperioasă de a mişca picioarele, tulburări ale somnului, mişcări spasmodice ale picioarelor, ce apar în timpul nopţii. Unii pacienţi au descris că au simţit la nivelul picioarelor o senzaţie de curent electric sau de mâncărime, resimţită tocmai în oase. De obicei, simptomele apar în repaus, în poziţia culcat sau şezut, ori în timpul somnului”, a arătat medicul de familie. În cazurile medii, simptomele sunt întâlnite ocazional; în timp, netratată, boala se agravează, iar simptomele apar frecvent, som-nul este sever tulburat şi apare senzaţia de oboseală în timpul zilei. Deşi nu pun viaţa în pericol, simptomele trebuie luate în serios şi se impune prezentarea la medic. Motivul? „Sindromul picioa-relor neliniştite poate să apară ca şi complicaţie a altei afecţiuni, respectiv a unei anemii, a insuficienţei renale cronice sau a alcoolismului cronic”, a adăugat dr. Brodel. Tratamentul constă, de fapt, în majoritatea cazurilor, în schimbarea stilului de viaţă: evitarea substanţelor stimulante, precum alcoolul, tutunul sau cafeaua, efectuarea de exerciţii fizice zilnic (dar nu înainte de culcare!), program regulat de somn, masajul. În cazurile severe - care nu răspund la schimbarea stilului de viaţă - se recomandă tratamentul medicamentos, adică agonistii dopaminergici (aceste produse mai sunt folosite în tratarea bolii Parkinson, ceea ce nu înseamnă însă că bolnavii cu sindromul picioarelor neliniştite riscă să dezvolte această afecţiune). Persoanele care doresc să o contacteze pe dr. Emma Brodel o pot face la Centrul medical GALAMED, situat pe strada Şerban Vodă, nr. 6 D (colţ cu strada B. P. Haşdeu), sau la telefon 0341/881608.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661404 vizite | 57219 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

49496 vizite | 9096 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17549 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431359 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001484 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671642 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661404 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577682 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.