Cum trataţi deficienţa de fier la copii
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

607 vizite

02-08-2019

0 comentarii

Cum trataţi deficienţa de fier la copii

Foarte mulți copilași sunt diagnosticați de către medicii pediatri cu deficienţă de fier, aceasta fiind cea mai întâlnită carenţă nutriţională în rândul celor mici. La adulţi, cauzele deficienţei de fier sunt sarcina şi menstruaţiile, în cazul femeilor şi sângerarea gastrointestinală la bărbaţi. Când vine vorba de copii, însă, cauza principală a carenţei de fier din organism se datorează de cele mai multe ori alimentaţiei.

„În primul an de adolescenţă, datorită creşterii rapide, organismul are nevoie de mai mult fier, iar dacă dieta nu îl furnizează, putem avea de a face cu o anemie. Consumul exagerat de lapte de vacă la copii mici (0-24 luni) este cea mai întâlnită cauză a deficienţei de fier, deoarece fierul conţinut de laptele de vacă este mult mai puţin absorbit în organism decât laptele de sân, putând cauza chiar şi sângerări la nivelul intestinelor. De aceea, alăptatul până la doi ani sau utilizarea exclusivă a formulelor de lapte praf îmbogăţite cu fier sunt cele mai simple şi eficiente soluţii pentru evitarea deficienţei de fier”, a declarat Cristina Maftei, medic pediatru.

O altă cauză posibilă a carenţei de fier este malabsorbţia acestuia, mai ales în cazul celor cu boala celiacă (intoleranţa la alimente care conţin gluten - grâu, secară, ovăz, orz). Absorţia fierului este o problemă şi în cazul vegetarienilor, întrucât legumele şi fructele bogate în fitaţi pot reduce capacitatea organismului de a stoca fierul.

Cantitatea mică de fier din organismul copilului poate avea un impact negativ asupra funcţionării sale corecte. Majoritatea simptomelor deficienţei de fier nu apar decât odată cu instalarea anemiei şi includ: oboseală şi slăbiciune, dureri de cap, faţă palidă, unghii casante, apetit scăzut, dificultăţi de respiraţie, iritabilitate, inflamarea limbii, scaune închise la culoare, dificultăţi în menţinerea temperaturii corpului, risc crescut de a contacta infecţii, ritm cardiac neregulat, probleme de comportament.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660417 vizite | 21889 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7885 vizite | 835 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9333 vizite | 725 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429224 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000182 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671447 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660417 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.