Cum trecem peste moartea cuiva drag?
Sursa de Sănătate logo

cumtrecempestedecesulcuivadrag-1374077759

cumtrecempestedecesulcuivadrag-1374077759
Boli şi afecţiuni

1715 vizite

18-07-2013

0 comentarii

Cum trecem peste moartea cuiva drag?

Articol publicat de Andreea Năstase

Momentele tragice din viaţa noastră ne aduc de cele mai multe ori în pragul depresiei, întrebându-ne de ce ni s-a întâmplat tocmai nouă. Deşi sunt situaţii extrem de greu de acceptat, ele pot fi depăşite dacă cerem sprijinul celor din jur şi, de ce nu, chiar al specialistului. Iată un exemplu în acest sens şi ce recomandări face psihologul.

„Cum pot trece mai uşor peste moartea tatălui meu? Am 19 ani şi stau cu bunica pentru că mama este în Italia la muncă.

Nu am prietene apropiate şi nu prea am cu cine să vorbesc când mi se întâmplă ceva. Nu am dat încă la facultate mai departe şi sincer nu ştiu dacă o să pot face faţă pentru că nu mă simt în stare”, ne spune Elena.

Psihologul Nicoleta Coman explică în ce fel pot fi depăşite astfel de situaţii şi îi îndrumă pe cei care le trăiesc să încerce să accepte realitatea.

„Pierderea cuiva drag determină trecerea printr-un carusel de stări emoţionale care produc destabilizări pentru o perioadă de timp a persoanei care trăieşte această experienţă nedorită; astfel, la început apare şocul emoţional, momentul de impact, urmat de trăirea unei stări de negare («Nu este adevărat, nu este posibil»). Apoi este foarte probabil să apară sentimente de furie împotriva celui care a decedat sau, împotriva altora, a sorţii, a lui Dumnezeu, chiar împotriva propriei persoane, trăirea unor sentimente de vinovăţie, poate crezi că ai fi putut preveni situaţia nedorită.

De asemenea, pot apărea sentimente de anxietate, tristeţe profundă, depresie, asociate cu dezinteres pentru viaţa de zi cu zi.

Toate aceste stări şi comportamente pot fi depăşite parcurgându-le pas cu pas, în ritm propriu, prin acceptarea a ceea ce s-a întâmplat, prin renunţarea la învinovăţire (dacă e cazul), prin exersarea unei atitudini de genul «aceste stări nu vor dura permanent» şi , mai ales, e importantă atitudinea de a cere ajutor atunci când ţi-e greu celor din jur, cu încredere, sau unei persoane specializate ca psihologul sau psihoterapeutul”, ne-a declarat psihologul Nicoleta Coman.

Taguri articol: deces psiholog

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660433 vizite | 22850 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7929 vizite | 866 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9372 vizite | 756 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429229 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000184 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671449 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660433 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.