Cum vă puteți feri de bolile de sezon. Sfaturi de la medici
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

958 vizite

24-01-2018

0 comentarii

Cum vă puteți feri de bolile de sezon. Sfaturi de la medici

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Având în vedere faptul că Ministerul Sănătății ne-a avertizat că sezonul de gripă s-ar putea prelungi până la primăvară, este foarte important ca populația să știe cum să se ferească, în continuare, nu numai de gripă, dar și de celelalte boli de sezon. Potrivit dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătății în cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, infecțiile respiratorii de sezon includ guturaiul (răceala), virozele respiratorii, gripa, pneumopatiile etc.

Dintre recomandările DSPJ amintim spălarea mâinilor cu săpun și apă din abundență, folosirea batistelor personale, aerisirea încăperilor, activitatea fizică.

Înainte de toate, însă, trebuie să aveți o alimentație sănătoasă și să creșteți aportul de vitamina C, prin legume și fructe. Totodată, trebuie evitată oboseala prelungită, alcoolul, fumatul.

Foarte importantă este și vaccinarea persoanelor din grupele de risc mare de complicații, a persoanelor care îngrijesc bolnavi, a vârstnicilor.

Precizăm că pacienții cu pneumopatii interstițiale se prezintă cu dispnee, tuse cronică, spirometrie anormală. De precizat că unele forme de pneumopatii interstițiale pot pune chiar în pericol viața bolnavului, dacă nu se îngrijesc corespunzător.

Deosebit de important pentru prevenția fibrozei pulmonare ireversibile și a insuficienței respiratorii sunt diagnosticarea precoce și tratamentul prompt al pneumopatiilor interstițiale. Prevenția acestui tip de afecțiune se poate face, mai ales, prin stoparea fumatului.

În ceea ce privește infecțiile virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS), aici simptomele cele mai des întâlnite sunt strănutul, obstrucția nazală, rinoreea, usturimea în gât, tusea, febra, durerile de cap, durerile musculare și astenia fizică.

Cum se tratează infecțiile virale ale IACRS

Medicii susțin că tratamentul infecțiilor virale respiratorii necomplicate include, în primul rând, menținerea unui nivel crescut de hidratare cu ingestia de lichide calde (ceai, supă de pui, iar la copilul mare este benefică supa de oase), desfundarea nasului (suflarea nărilor alternativ, nu ambele deodată).

Apoi, disconfortul general produs de febră determină agitație sau somnolență, apare lipsa apetitului, urmată de dureri abdominale sau cefalee. Tocmai de aceea, folosirea antitermicelor este indicată în dozele potrivite. De menționat că medicația trebuie însoțită de hidratare, umidificarea atmosferei și temperatura mediului ambiant potrivită. Bineînțeles că tusea este un alt simptom care ne îngrijorează la un moment dat.

Acest simptom este un răspuns fiziologic la iritația și inflamația căilor respiratorii, iar rolul său este acela de a elimina secrețiile din tractul respirator.

Ca urmare, suprimarea tusei va avea ca rezultat retenția secrețiilor și obstrucția căilor respiratorii. Totuși, tusea neînsoțită de dificultăți în respirație, de stare generală alterată sau alte simptome, nu trebuie suprimată. Totuși, se iau în considerare complicațiile, mai ales atunci când tusea devine mai severă sau persistă timp de mai mult de două săptămâni, fără ameliorări.

Ultimele studii ale cercetătorilor arată că mierea, administrată înainte de somnul de noapte, este un bun antitusiv.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658702 vizite | 15771 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7545 vizite | 629 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8961 vizite | 535 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429105 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000149 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671437 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658702 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577339 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.