Dantura copiilor trebuie evaluată periodic, la un interval de trei sau șase luni
Sursa de Sănătate logo
Şcolari

28 vizite

25-03-2024

0 comentarii

Dantura copiilor trebuie evaluată periodic, la un interval de trei sau șase luni

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Dantura copiilor, respectiv dentiția temporară, reprezintă o parte a aparatului dento-maxilar, cu rol în masticație, deglutiție, fonație și fizionomie. Sănătatea generală este influențată de cea dentară, deci o atenție sporită și o atitudine responsabilă cu privire la dinții copiilor joacă un rol important în formarea adultului care va putea comunica articulând corect cuvintele și va avea o alimentație variată. Caria dentară presupune afectarea țesutului dentar sub acțiunea acizilor produși de bacteriile din cavitatea orală. Medicii sunt de părere că în absența unei igiene dentare riguroase, a unei alimentații sănătoase și a vizitei periodice la medicul stomatolog, bacteriile pot determina apariția cariilor, a afecțiunilor gingivale sau a unei reacții parodontale.

Printre cauzele apariției cariei dentare la bebeluși se numără hrănirea și adormirea copilului cu lichide îndulcite (inclusiv laptele de la sân poate fi dulce, dacă mama consumă preponderent carbohidrați), transferul bacteriilor orale de la părinte către copil prin folosirea în comun a tacâmurilor și a vaselor. La acestea se adaugă lipsa unei igienizări a cavității orale sau prezența unui nivel crescut de bacterii cariogene. Tocmai de aceea, este recomandat ca prima vizită a copilului în cabinetul stomatologic să aibă loc după erupția primilor dinți. Astfel, copilul se familiarizează cu mediul stomatologic, ceea ce crește treptat gradul de cooperare, iar tratamentele vor fi acceptate mai ușor. De precizat că o evaluare periodică la 3-6 luni a danturii copiilor reduce incidența cariilor complicate, iar manoperele profilactice sunt mult mai ușor de tolerat, transformând vizita la stomatolog într-o experiență plăcută.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658859 vizite | 15894 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7548 vizite | 632 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8968 vizite | 538 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429105 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671437 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658859 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577339 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.