De ce este bine ca bebeluşul să intre în contact cu pielea mamei
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

914 vizite

29-01-2018

0 comentarii

De ce este bine ca bebeluşul să intre în contact cu pielea mamei

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Aşezarea copilului în contact, piele pe piele, cu mama imediat după naştere are o importanţă vitală, am putea spune, mai ales în ceea ce priveşte comportamentul acestuia privind alăptarea.

În acelaşi timp, mamele care îşi ţin copiii la piept au instincte materne mai puternice şi au mai multă încredere în capacitatea lor de a-i îngriji.

Totodată, contactul direct cu pielea mamei linişteşte copilul, diminuează reprizele de plâns, contribuie la reglarea bătăilor inimii, a temperaturii şi a tensiunii copilului, oferă confort şi reduce stresul. Mai mult decât atât, nivelul glicemiei este mult mai bun şi se îmbunătăţeşte imunitatea nou-născutului.

Cercetările făcute în domeniu arată că atunci când copilul este lăsat pe pielea mamei imediat după naştere, el îşi normalizează temperatura corpului, respiraţia, activitatea cardiacă şi nivelul de glucoză.

De asemenea, el va avea un instinct puternic de supt.

„Se poate vorbi şi de avantaje la nivel psiho-emoţional, copilul fiind capabil de autocontrol, adică îşi va induce mult mai repede starea de calm imediat după naştere şi va plânge mai puţin: 15 secunde, în comparaţie cu copilul despărţit de mamă care plânge aproximativ 15 minute). Această experienţă are un puternic impact şi mai târziu, chiar şi în viaţa de adult. Pentru mamă, procedura are ca efect prevenirea hemoragiilor postpartum prin contractarea mai rapidă a uterului datorită creşterii nivelul de oxitocină atunci când copilul este pe pielea mamei sau când îi face cu picioruşele masaj pe burtă”, au declarat reprezentanţii BB Center din Constanţa.

Aceştia au adăugat că un alt lucru extrem de important se referă la declanşarea mai rapidă a lactaţiei şi prevenirea problemelor ce pot apărea cu sânii mai târziu şi, nu în ultimul rând, putem vorbi despre avantaje psiho-emoţionale incontestabile pe termen scurt şi lung.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659948 vizite | 16817 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7591 vizite | 669 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9017 vizite | 564 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429142 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000153 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659948 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.