De ce este importantă imunitatea colectivă şi cui facem rău dacă nu ne vaccinăm
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

2556 vizite

27-03-2017

0 comentarii

De ce este importantă imunitatea colectivă şi cui facem rău dacă nu ne vaccinăm

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Potrivit dr. Ionica Ciortan, medic primar pediatru, doctor în ştiinţe medicale, este foarte important să ne vaccinăm, pentru a proteja şi populaţia care are contraindicată vaccinarea. Aşadar, „vaccinarea nu este de fapt o alegere personală”, explică cercetătoarea Romina Libster.

Conceptul de „imunitate colectivă”, adică vaccinarea în masă într-o comunitate, ajută ca lanţul infectării să fie rupt, fiind folositor atât persoanei vaccinate în mod direct, dar şi indirect, pentru întreaga colectivitate. Mesajul urgent pe care îl transmite cercetătoarea este următorul: „vaccinarea este o responsabilitate a întregii comunităţi, de aceea, fiecare vaccin contează!”.

„Chiar şi cele mai protejate comunităţi au o minoritate vulnerabilă, cei tineri, cei bătrâni şi cei bolnavi, cei ale căror sisteme imunitare nu pot face faţă virusului inactiv care se află în doza unui vaccin. Astfel, se va crea un fel de scut protector, care va preveni contactul cu boala.

Oamenii nevaccinaţi nu sunt doar teoretici. Ei pot să fie nepoţii şi nepoatele noastre, copiii noştri!”, explică dr. Ionica Ciortan.

Când majoritatea oamenilor dintr-o comunitate sunt vaccinaţi, populaţia capătă un statut numit „imunitate colectivă”. Dar limita pentru „imunitatea colectivă” variază în funcţie de boală şi depinde de agentul patogen şi de răspunsul sistemului imunitar la vaccin.

„Dacă procentul populaţiei într-o comunitate vaccinată este sub această limită, boala se va răspândi cu mai multă libertate şi poate genera o explozie a bolii în comunitate. Chiar şi bolile care au fost controlate, la un moment dat, pot apărea din nou”, explică specialistul.

Pentru detalii, apelaţi numărul de telefon al Centrului medical Iowemed, 0241.962.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660306 vizite | 17308 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7606 vizite | 680 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9048 vizite | 581 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429150 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000161 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660306 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.