De ce le este bărbaţilor frică de urolog
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

2379 vizite

27-11-2016

0 comentarii

De ce le este bărbaţilor frică de urolog

Bolile prostatei afectează tot mai mulţi bărbaţi, din ce în ce mai tineri. Dr. Viorel Tode, medic specialist urolog, afirmă că majoritatea bărbaţilor evită examenele de rutină chiar şi atunci când au simptome deranjante, din cauză că le este ruşine sau nu ştiu exact ce investigaţii trebuie să facă.

„Prostata se află situată în imediata vecinătate a rectului, astfel încât medicul o poate palpa cu uşurinţă cu ajutorul degetului arătător. Această explorare este de regulă nedureroasă şi nu implică niciun pericol. Medicul poate obţine informaţii importante simţind suprafaţa prostatei, evaluând mărimea sau eventualele modificări ale acesteia. Cu ajutorul ecografiei, se poate face o evaluare suplimentară a mărimii prostatei. În afară de aceasta, ecografia permite şi o apreciere rapidă şi uşoară a stării vezicii urinare şi a rinichilor. Pentru măsurarea puterii jetului de urină, există un aparat special. Se poate măsura forţa jetului la un pacient care acuză o slăbiciune a acestuia, măsurători ce pot fi repetate la diferite intervale în timp, pentru a vedea dacă s-a modificat sau nu”, a declarat medicul specialist urolog.

În final, medicul va examina repetate probe de urină pentru a determina prezenţa de bacterii sau alte tipuri de celule. Uneori, poate fi necesară recoltarea unei mici mostre de ţesut de la nivelul prostatei, pentru a fi analizată mai amănunţit. În rare cazuri, va fi indicată o radiografie cu substanţă de contrast la nivelul uretrei, pentru a se evidenţia eventualele îngustări de la acest nivel.

Toate examinările se realizează rapid şi nu sunt dureroase. De aceea, nu este fondată teama sau anxietatea din cauza acestor examinări.

Taguri articol: sfatul medicului ajutor ecografie rinichi simptome ecografia viorel tode teama tineri urinare bacterii anxietate afecţiune neurologică urologie

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661406 vizite | 57219 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

49732 vizite | 9125 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17551 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431360 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001495 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671642 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661406 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577689 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.