De ce vomită copiii şi ce trebuie făcut în astfel de cazuri
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

821 vizite

25-03-2019

0 comentarii

De ce vomită copiii şi ce trebuie făcut în astfel de cazuri

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU


Atunci când apar stări de vomă la copil acestea pot fi provocate de o infecţie, de o alergie la mâncare sau chiar de rău de mişcare. Mare atenţie, însă, voma poate conduce la deshidratare, care trebuie tratată imediat.

Semnele de deshidratare includ setea, lipsa urinării, urina închisă la culoare, gura uscată, ochi înfundaţi, plâns fără lacrimi, piele uscată. Desigur, există și situații în care starea de vomă poate fi contagioasă, dacă este cauzată de o infecţie virală sau bacteriană. Tocmai de aceea, administraţi frecvent cantităţi mici de lichide, o linguriţă-două, faceţi o pauză şi apoi iarăşi una-două linguriţe. Nu administraţi cantităţi mari de lichide, deoarece copilul le poate vomita, din nou. De asemenea, daţi-i copilului puțină apă plată, în care aţi dizolvat săruri de rehidratare, la fiecare oră, dar fiți atenți să soarbă cu înghiţituri mici și nu folosiţi decât apă plată. Totodată, nu uitați că soluţiile de rehidratare orală sunt cele mai bune în această situaţie.
Așa că, dacă cel mic nu vomită în următoarele 8-12 ore, abia atunci încercați să îi reintroduceți în meniu mâncarea solidă. Pentru sugari, în schimb, încercaţi cereale pe bază de orez cu apă. Pentru copii mai mari, se poate opta pentru cereale uscate, covrigei sau pâine prăjită. Adăugaţi mâncarea şi lichidele pe măsură ce copilul pare că asimilează.
Înainte de toate, însă, dacă un copil mic varsă, trebuie respectate următoarele măsuri: 15 minute copilul nu va bea si nu va mânca nimic. Această stare se numește repaus digestiv. Potrivit dr. Ionela Popescu, medic pediatru, după cele 15 minute de repaus, micuțul va primi lichide îndulcite existente în casă (ceai îndulcit, zeamă de compot sau suc de mere proaspăt stoarse), câte 5 ml la interval de cinci minute, timp de o oră.

Recomandarea medicului

„Dacă după această oră nu a mai vărsat, îi putem da să bea cu cănița aceleași lichide îndulcite şi să mănânce biscuiți/pesmeţi/sticks-uri. Dacă este bine, în continuare, copilul va primi zeamă de supă atât cât poate şi îi respectăm limita impusă. Cât zice că poate, atât îi dăm! Pentru copilul sugar, recomandarea mea este că este bine să fie văzut de pediatru dacă varsă, dar dacă este vesel şi vrea să sugă, este bine să fie pus la sân. Pentru copilul mare, dar şi pentru adult, cei trei pași enumerați mai sus rămân valabili”, a explicat medicul.
De asemenea, specialistul a mai recomandat să nu îi dați mâncare imediat după vărsătură (nici banană, nici omletă, nici cartofi din supică), pentru că va vărsa iar.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660482 vizite | 25662 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

8100 vizite | 983 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9554 vizite | 882 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429249 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000192 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671451 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660482 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577344 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.